Jediná česká firma na ražbu mincí je na prodej

Česká mincovna je součástí velké sklářské skupiny Jablonex Group, která patřila k největším výrobcům bižuterie na světě. V současné době skupina ukončila provoz, a tak se zbavuje svých společností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká mincovna

Česká mincovna | Foto: Radana Schaeferová

Na řadu nyní přišla i jedna z posledních perspektivních - Česká mincovna. Podle informací Českého rozhlasu má o mincovnu zájem šest kupců. Oficiální zdroje nechtějí dodávat podrobnosti, ale potvrzují, že dva jsou z České republiky, a nejvážnějším kandidátem je polská mincovna Mennica Polska.

Skupina Patria Finance, která prodej jediného výrobce českého oběživa zajišťuje, uvádí, že vše zatím probíhá podle plánu. Zájem projevil větší počet investorů, mezi kterými jsou přední evropské společnosti v tomto oboru.

Prodej České mincovny, kde si nechává Česká národní banka razit kovové koruny, je ostře sledovanou záležitostí. V současné době je to prosperující společnost, která má zakázky i ze zahraničí, a mohla by dostat velkou zakázku v případě přijetí eura.

Nedávno založená akciová společnost Česká mincovna převzala začátkem září výrobu oběživa, pamětních mincí a medailí v Jablonci nad Nisou od stejnojmenné divize společnosti Jablonex Group. Důvodem vyčlenění mincovny byl její plánovaný prodej.

Michaela Vetešková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme