Nobelovu cenu za literaturu získala Němka Herta Müllerová

Švédská královská akademie věd udělila letošní Nobelovu cenu za literaturu německé spisovatelce Hertě Müllerové. Akademie ocenila hlavně schopnost šestapadesátileté autorky popsat pocity vyděděnců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medaile Nobelovy ceny

Medaile Nobelovy ceny | Foto: nobel-winners.com

Herta Müllerová se narodila v Rumunsku v roce 1953. V roce 1987 spolu s dnes již bývalým nanželem emigrovala do Německa. Je původně příslušnicí německé menšiny v Rumunsku a v mládí se aktivně angažovala proti Ceaušescově komunistické diktatuře.

Pro server Spiegel.ONLINE je Nobelova cena pro Müllerovou hlavně oceněním ,dramatu jejího života'. Literární kritik Hellmuth Karasek si myslí, že stejně působivě jako Müllerová dokázal ničení lidských osudů komunismem vylíčit jen Alexander Solženicyn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Tvrdík z Ústavu germánských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy o nositelce Nobelovy ceny za literaturu Hertě Müllerové

Jak řekl Rádiu Česko Milan Tvrdík z Ústavu germánských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, v díle oceněné spisovatelky se jednoznačně promítají její zkušenosti z bývalé rumunské totality a také emigrace v západním Německu.

Podle vedoucí katedry germanistiky Univerzity Palackého v Olomouci, profesorky Ingeborg Fialové, dostala Müllerová cenu proto, že píše literaturu angažovanou, bojující proti totalitě, brutalitě, pošlapávání lidských práv, věznění nevinných, vyhánění, vysídlování, totalitních režimech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Germanistka Ingeborg Fialová komentuje udělení Nobelovy ceny za literaturu německé spisovatelce Hertě Müllerové

"Nevím ale, jestli při té její angažované literatuře netrpí samotný příběh," podotkla Fialová a dodala, že si není jista, zda dílo Müllerové bude bavit české čtenáře.

Severští literární kritici hodnotí ocenění Herty Müllerové jako zasloužené a vyzdvihují skutečnost, že její dílo zůstává navzdory vysoké literární i obsahové kvalitě srozumitelné i širším vrstvám zájemců. Spisovatelce je přitom teprve 56 let, což v kontextu Nobelových cen za literaturu není mnoho. Ve víc než stoleté historii udílení nejslavnějších literárních cen je teprve dvanáctou ženou.

Herta Müllerová už v roce 1994 získala prestižní německou Kleistovu cenu, u našich západních sousedů patří mezi nejuznávanější spisovatelky.

V České republice, přestože u nás byla už několikrát, například na letošním Festivalu spisovatelů v Praze, není známa - do češtiny také zatím nebyla přeložená žádná její kniha.

Horkým kandidátem byl také šestasedmdesátiletý americký romanopisec Philip Roth. Je ovšem nutné podotknout, že byl horkým kandidátem už při každém z předcházejících více než deseti ročníků. Dalším kandidátem pak byl například izraelský spisovatel Amos Oz.

Jiří Hošek, Tomáš Sniegoň, Alena Adámková, Jan Richter, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme