Německo hlásí první úmrtí způsobené virem prasečí chřipky

Německo má první potvrzenou oběť prasečí chřipky. Virus H1N1 zapříčinil smrt 36leté ženy z Gelsenkirchenu. Úřady zatím tápou, kde se žena mohla nakazit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus chřipky A/H1N1

Virus chřipky A/H1N1 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, CDC Influenza Laboratory

Podle lékařů šlo o velmi rizikovou pacientku trpící značnou nadváhou s nadprůměrnou vášní pro cigarety.

Žena zemřela na univerzitní klinice v Essenu už 25. září na selhání plic a dalších orgánů. Podle specialistů z kliniky ale virus H1N1 doslova "otevřel dveře" dalším baktériím.

Pacientka se do nemocnice dostala po vleklé chřipce už ve velmi špatném zdravotním stavu. Po deseti dnech potom zamřela.

Podle univerzitní kliniky nic nenasvědčuje tomu, že by se u pacientky jednalo o zmutovaný virus prasečí chřipky.

Třetí oběť v Maďarsku

Už třetí úmrtí na prasečí chřipku ohlásilo dnes Maďarsko. Podle ministra zdravotnictví Tamáse Székelyho jde o mladou ženu, která se léčila s těžkým nádorovým onemocněním a infekce u ní vyšla najevo až při pitvě.

První obětí viru H1N1 byl 42letý muž hospitalizovaný se zápalem plic, rovněž v jeho případě e na nákazu prasečí chřipkou přišlo až po smrti. Další infikovaný pacient zemřel před dvěma týdny na krvácení do plic.

V Maďarsku se teď vedou ostré diskuze o očkování proti prasečí chřipce. Mnozí odborníci nejsou přesvědčeni, zda je domácí vakcína pro prevenci vhodná. Zpochybňují to rovněž některá média, ministerstvo zdravotnictví ale tyto názory označuje za dezinformaci a hrozí soudem.

Jiří Hošek, Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme