Slovenští soudci vydělávají na médiích. Mluví se o justiční mafii

Slovenští soudci pomáhají svým kolegům vydělávat. Alespoň to tvrdí vydavatelé slovenských novin, kteří v poslední době prohrávají s lidmi v talárech jeden soudní spor za druhým.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Miroslav Panuška

Podle šéfa Sdružení vydavatelů periodického tisku Miloše Němečka se podávání žalob zvrhlo v doslova výdělečnou činnost. Klíčovou postavou je podle kritiků především předseda Nejvyššího soudu Slovenské republiky Štefan Harabin, kterému jdou prý soudci na ruku a přihrávají mu miliony - stejně jako spřízněným slovenským politikům.

Šéfredaktor časopisu Týždeň Štefan Hríb potřeboval k reportáži o justici fotografii určitého soudce, a tak si snímek koupil od státní tiskové agentury. Agentura ale udělala chybu a ke správnému jménu přiřadila fotografii jiného soudce. Časopis se za chybu v dalším vydání omluvil.

Soudce se však cítil poškozený na cti, podal žalobu a vyhrál půl miliónu korun, což potvrzuje i Štefan Hríb.

"Slovenští soudci mají zřejmě pocit, že nemají dostatečně velké platy, a tak si přivydělávají tím, že si navzájem v takových kauzách pomáhají. Zmíněné kauzy jsou dopředu rozhodnuté v jejich prospěch," myslí si Hríb.

Dotčení soudci se k případu nevyjádřili. Ani předseda Nejvyššího soudu Slovenské republiky Štefan Harabin, který v jiné prohrané kauze časopisu Týždeň vystupoval jako svědek. Právě jeho vliv na rozhodování soudců považují kritici za zásadní.

Král Harabin

Sám Harabin vysoudil od médií za posledních letech kolem šesti miliónů korun, a to například i za karikatury. Pomalu se tak proti němu zvedá odpor a například soudce Nejvyššího soudu Miroslav Gavalec nepochybuje o dlouhých prstech svého nadřízeného.

"Je zřejmé, že v justici zavládl strach. Stoprocentní úspěch v kauzách nemůže být jen důsledkem jeho vynikajících znalostí civilního práva," řekl ČRo Gavalec.

Právní zástupci slovenských médií si na nedostatek práce stěžovat nemohou. Soudí se o milióny korun se soudci, a také řeší desítky sporů na základě kontroverzního tiskového zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenští soudci pomáhají svým kolegům vydělávat. Příspěvek našeho tamního zpravodaje Lubomíra Smatany.

Advokát vydavatelského domu Petit Press Tomáš Kamenec považuje rozsudky přinejmenším za nezvyklé.

"Nejsem si jistý, že slovenská justice se vydala cestou ochrany svobody slova, projevu a šíření informací. Spíše mám dojem, že soudy preferují spíše osobnostní práva politiků," řekl Kamenec Radiožurnálu.

Novináři to nemají na Slovensku lehké. Premiér Robert Fico jim vyhlásil válku už před několika lety a výsledkem byl právě tiskový zákon, který chce nyní ještě zpřísnit, aby tak chránil politiky ve volební kampani. Mezitím si vybírá média, kterým informace poskytuje, a kterým ne.

Vítězné tažení soudců a politiků proti médiím nemusí být nutně známkou útoku na svobodu slova, třeba opravdu žaloby vyhrávají na základě lepší právní argumentace. Advokáti vydavatelů se však netají tím, že chtějí kauzy dotáhnout až k evropskému soudu ve Štrasburku, kde zatím všechny ukončené spory Slovensko prohrálo.

Ľubomír Smatana, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme