Paříž odmítá připojit k Lisabonské smlouvě poznámku dle Klause

Proti požadavku Václava Klause, aby k Lisabonské smlouvě byla připojena poznámka týkající se listiny základních práv, se okamžitě postavila Francie. Podle šéfa francouzské diplomacie Bernarda Kouchnera nelze měnit už jednou schválený text.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Champs Élysées a Vítězný oblouk

Champs Élysées a Vítězný oblouk | Foto: Jan Rosenauer

"Nebudeme měnit Lisabonskou smlouvu, v této podobě o ní už hlasoval český parlament," prohlásil francouzský ministr zahraničí a dodal, že nepochybuje, že prezident Klaus ještě bude strůjcem mnoha dalších obtíží.

"Myslím si ale," řekl Kouchner, "že česká veřejnost přijme to, že její zástupci, kteří hlasovali a řekli pokaždé ano smlouvě přesně v této podobě bez změny jediného slova, ovlivní dostatečně prezidenta, aby ji nakonec podepsal," prohlásil Kouchner.

Francouzští diplomaté také naznačili, že zatím nehodlají na českého prezidenta vyvíjet žádný tlak ani prostřednictvím možných kroků v případě, kdyby Klaus s podpisem smlouvy dlouho váhal.

Milan Kopp, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme