Americká NASA bude ,bombardovat' Měsíc

Unikátní podívanou slibuje americký Národní úřad pro letectví a vesmír. Jedinou přirozenou družici Země - Měsíc - bude ,bombardovat' raketou a hned nato sondou LCROSS. NASA chce zodpovědět otázku, zda a kolik vody je na jižním pólu Měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Denní a noční teploty na jižním pólu Měsíce

Denní a noční teploty na jižním pólu Měsíce | Foto: NASA/JPL, UCLA

Experiment bude vypadat následovně: Dopad rakety rychlostí 9000 kilometrů za hodinu do jednoho z kráterů zvedne sloupec prachu a částic. Sonda údaje o dopadu a částicích analyzuje a pošle na Zemi. Krátce nato v jakémsi sebevražedném manévru dopadne sama na povrch Měsíce.

NASA doufá, že sonda zjistí takové množství vody, které by mohlo sloužit jako zásoba pro návštěvy astronautů.

Raketa a následně i sonda mají dopadnout na povrch Měsíce ve 13:30 našeho času. Už hodinu po dopadu sondy budou mít vědci potřebné údaje.

Miliony lidí po celém světě, vybavené teleskopem, budou mít šanci vidět nebývalý úkaz přímo. Zbylí zájemci se pak můžou dívat na přímý přenos na internetových stránkách NASA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na kosmonautiku z Akademie věd Antonín Vítek na Rádiu Česko o ,bombardování' Měsíce

Antonín Vítek, odborník na kosmonautiku z Akademie věd ČR, zájemce o tento úkaz upozornil, že kromě hlavního cíle - zjišťování možné přítomnosti vody na Měsíci - byl dopad rakety a sondy načasován tak, aby šel pozorovat co nejlépe z nejvybavenějších observatoří ve světě, tedy z Chile a Havaje. Ve vysílání Rádia Česko se připustil možnost využít možná nalezenou vodu pro potřeby astronautů.

Proti experimentu jsou hlavně ekologičtí aktivisté, kteří dokonce spustili na internetu petici "Zastavte NASA při bombardování Měsíce!" Tvrdí, že nejde až tak o vědecký experiment, jako spíš o test orbitálních zbraní.

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme