Čína posiluje námořní síly, bude mít i neviditelné torpédoborce

Čína buduje nová válečná plavidla vybavená takzvanou neviditelnou technologií. Torpédoborce nové generace, které budou vyzbrojené protilodními střelami s dosahem až 500 km, mají čínské armádě zajistit možnost operovat i ve vzdálených oblastech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Start letounové střely z torpédoborce

Start letounové střely z torpédoborce | Foto: Federation of American Scientists

Peking každoročně zvyšuje armádní rozpočet o více než 10 procent. Letos má podle oficiálních údajů dosáhnout 70 miliard dolarů.

Nové torpédoborce o výtlaku více než 10 tisíc tun mají nahradit starší plavidla ruské výroby. Jejich předností má být zejména takzvaná neviditelná technologie i střely další generace určené k likvidaci nepřátelských lodí a dalších cílů.

Čína se netají snahou srovnat krok se západními ozbrojenými silami, v provozu má už nyní i jaderné ponorky a buduje svou první letadlovou loď.

Posilování námořní flotily nejlidnatější země světa ale se znepokojením sledují ostatní státy asijsko-pacifického regionu, podle kterých Peking zbrojí zejména kvůli prosazování nároků na bohatá naleziště surovin zejména v Jihočínském moři.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme