Inflace se v září dostala na nulu

V září byla nulová inflace. Podle aktuálních údajů statistického úřadu zpomalil meziroční růst spotřebitelských cen v září na nula procent, což je hodnota zjištěná naposledy v září 2003. Zlevňovaly potraviny, alkohol, tabák a sezónní zájezdy, naopak rostly ceny oblečení a obuvi. Oproti srpnu spotřebitelské ceny klesly o 0,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle analytika ČSOB Petra Dufka není nulová inflace vzhledem k současnému stavu české ekonomiky žádným překvapením a pro další vývoj hospodářství může znamenat výhodu:

"Vzhledem k tomu v jaké situaci se nachází česká ekonomika, je nulová inflace logická a řekl bych dokonce i správná. Existuje prostor pro zlevňování především u potravin a spotřebního zboží, kterého mohou obchodníci využívat a lákat tak spotřebitele do obchodů. Podle mě to je spíše pozitivní věc, která odbourává dříve vysoké marže u některého spotřebního zboží."

Dufek zároveň upozorňuje na to, že když odhlédneme od deregulačních zásahů státu, byla v září inflace už vlastně záporná: "Poslední čísla statistického úřadu zcela jasně naznačují, že inflace v české ekonomice v podstatě neexistuje. Meziročně jsou spotřebitelské ceny na úrovni jako loni, a když se podíváme na vývoj inflace bez vlivu daní a deregulací, tak je dokonce záporná a dosahuje mínus 1,8 procenta."

To, že v říjnu ceny ještě o něco zlevní potvrzuje i analytik Raiffeisenbank Michal Brožek: "V říjnu totiž probíhá zlevňování cen plynu, takže se ceny ještě budou stlačovat o něco níž. V aktuálním prostředí, kdy domácí poptávka chřadne a zahraniční poptávka je velmi slabá, tak růst cen je poměrně nepravděpodobný. Současně lze ale říci, že efekt snižující se základny z minulého roku bude vracet tu meziroční míru inflace někam do kladného teritoria."

ČRo 1 - Radiožurnál, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme