Počet nových nezaměstnaných v USA je nejnižší od počátku ledna

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech klesl podle tamního ministerstva práce na devítiměsíční minimum. Analytici přitom počítali s mírnějším poklesem. I tak ale počet nových žadatelů o podporu přesáhl minulý týden 520 tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pohled na New York z Central Parku

pohled na New York z Central Parku | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Nejnovější čísla podle agentury Reuters naznačují, že americký trh práce se navzdory zářijovému nárůstu míry nezaměstnanosti uzdravuje. Podle analytiků mají už Spojené státy v této oblasti nejhorší období za sebou.

"V době vrcholící krize přesahovaly počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti 600 tisíc, teď se blíží k 500 tisícům. Dokud se ale tento údaj neusadí pod 400 tisíc, tak pořád ještě na tom bude ekonomika špatně," řekl Rádiu Česko analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Od začátku recese, na konci roku 2008, počet lidí bez práce se téměř zdvojnásobil na více než 15 milionů nezaměstnaných. Podle analytika se struktura růstu nezaměstnanosti měnila s tím, jak postupovala krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech klesl na devítiměsíční minimum. Tématu se na Rádiu Česko věnoval analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

"Úplně první byl postižen finanční sektor - to ještě před krachem banky Lehman Brothers. Poté následoval průmysl a s tím, jak se krize prohlubovala, tak v současnosti jsou nejvíce postiženy služby," vysvětlil Mokráš.

Americká ekonomika v prvních třech měsících letošního roku klesla o 6,4 procenta, ve druhém čtvrtletí už jen o sedm desetin procenta. K významnému zlepšení by podle analytika mělo dojít už ve třetím čtvrtletí.

"Ovšem bude to zlepšení jen z hlediska růstu HDP. Co se týká trhu práce, ke zlepšení nedojde dříve než v první polovině příštího roku," uvedl s tím, že míra nezaměstnanosti je jeden z nejdůležitějších ukazatelů stavu hospodářství.

"Je to ukazatel, který silně ovlivňuje celkovou výkonnost ekonomiky. Protože speciálně v USA je spotřeba domácností, která je významně ovlivňovaná nezaměstnaností, základním hnacím motorem ekonomiky," řekl Mokráš Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme