9. 10.

9. říjen 2009

Mamadou Diabaté & Bekadiya - Sira Fila

I když hudba byla tou hlavní profesí tradiční západoafrické kasty griotů, její příslušníci měli také roli kronikářů, vypravěčů a rovněž šířili královské dekrety. Zajímavé je, že bez újmy prošli koloniální érou a adaptovali se i do moderní současnosti. Z griotských rodů z Mali, Guineje i sousedních zemí se dnes rekrutuje velká část profesionálních hudebníků, kteří koncertují v Evropě. Jedním z nich je Mamadou Diabate z Burkiny Faso. Jeho nástrojem je balafon, obdoba západního xylofonu. Od roku 2000 žije Mamadou Diabate v Rakousku, a vede skupinu Bekadiya, kterou tvoří zpěvačka Fatoumata Dembele, hráč na djembe Louis Sanou z Burkiny a čtyři Evropané. V této sestavě natočil před šesti lety album Sira Fila, které je hudební náplní dnešního Spektra. Mamadou Diabate a Bekadiya vystoupí v pražské Akropoli v neděli 11. října.

Bee ni na n kan

Dugubaden

Folikelaw

"V mojí kultuře, podobně jako kdekoli jinde v Africe, jsou jisté profese vyhrazeny určitým klanům, je to privilegium i povinnost. Výuka probíhá uvnitř tohoto klanu, cizí lidé tam nemají přístup. Nevystavují se žádné diplomy, vaší vizitkou je jen příjmení. Své schopnosti ovšem musíte prokazovat každý den," vysvětluje Mamadou Diabate. Posloucháme album, které natočil s africkými i evropskými hudebníky a pojmenoval je Sira Fila, Dvě cesty.

Fonkwa

Nyimaya

Jarabi

Naše závěrečná ukázka s Mamadou Diabatem a skupinou Bekadiya je na albu Sira Fila zařazena jako první: hudebníci s ní totiž zahajují své koncerty, a určitě ji tedy uslyšíte i v úvodu jejich pražského vystoupení, v pražské Akropoli v neděli 11. října.

A bee bi fo

Bololabara

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Mamadou Diabaté

Spustit audio