Vesecká nařídila znovu otevřít kauzu Mrázkovy vraždy

Kriminalisté budou dál pátrat po tom, kdo nechal zastřelit kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Rozhodla o tom Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vesecká totiž nechala zkontrolovat spis odloženého případu a podle mluvčí zastupitelství Renaty Malinové v něm zjistila řadu nesrovnalostí.

"Bylo zjištěno, že odložení věci bylo učiněno předčasně a neodůvodněně. Ve věci nebyly provedeny všechny dostupné důkazy vedoucí k jejímu vyjasnění. Nejvyšší státní zastupitelství proto uložilo věc dále šetřit a doplnit dokazování v souladu s trestním řádem," řekla Malinová.

Případem se teď bude znovu zabývat Městské státní zastupitelství v Praze.

Spis Krakatice

Františka Mrázka zastřelil dosud neznámý pachatel v lednu 2006. Mrázka policie v minulosti podezírala z řady trestných činů včetně objednání vraždy; nikdy ale nebyl z ničeho usvědčen. Spolu s Tomášem Pitrem a dalším kontroverzním podnikatelem Miroslavem Provodem podle tisku v 90. letech kupovali desítky firem.

Nejcennějším úlovkem skupiny byla zřejmě ústecká potravinářská firma Setuza, kterou získali v roce 2000 za nejasných okolností po pádu Investiční a poštovní banky. Podle bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho byl zavražděn právě kvůli zákulisním tahanicím o Setuzu.

Mrázek se netajil tím, že měl velmi dobré vazby na české politiky. Podle některých spekulací na ně sbíral kompromitující materiály. S Mrázkem úzce souvisí také policejní spis Krakatice, který mapuje organizovaný zločin.

Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme