Chorvatsko zrušilo zákaz kouření v restauracích

V chorvatských hospodách a restauracích se smí opět beztrestně kouřit. Země přitom milovníky tabáku vykázala z lokálů teprve před čtyřmi měsíci, napsala agentura DPA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zapálená cigareta

Zapálená cigareta | Foto: Fotobanka stock.xchng

Proti přísnému protikuřáckému zákonu tvrdě protestovali provozovatelé barů, hospod a restaurací, podle kterých jim značně snížil zisky.

Ode dneška je možné zapálit si bez omezení v provozovnách do padesáti metrů čtverečních. Větší podniky si mohou zřídit oddělené kuřárny.

Podle chorvatského tisku kuřáci zvítězili nad zdravým rozumem. Ze 4,4 milionu Chorvatů holduje nikotinu asi třetina. Na následky kouření každoročně zemře 11.000 lidí.

Úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních platí například v Británii, ve Švédsku, Finsku, Francii, Slovinsku, v Černé Hoře a v Makedonii.

V Česku se zatím nesmí kouřit ve veřejných budovách, ve vlacích, na nádražích a zastávkách. Restauratéři si podle novely takzvaného protikuřáckého zákona, která začne platit od poloviny příštího roku, budou moci vybrat, zde své provozovny označí jako kuřácké, či nekuřácké.

Martin Hromádka, Gita Zbavitelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme