Objevené gotické sklepy v centru Prahy zůstanou

Unikátní gotické sklepy u pražské Národní třídy se stavbou Copa Centra nejspíš nezmizí. Investor slíbil, že zmenší plochu plánovaných podzemních garáží, aby se středověká památka nepoškodila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Objev archeologů leží se rozkládá na bývalé ploše odpočinkové zóny

Objev archeologů leží se rozkládá na bývalé ploše odpočinkové zóny | Foto: Tomáš Adamec

Archeologové objevili na místě mince, gotické kachle z poloviny 15. století, úlomky keramiky nebo skla. Tyto objevy se ale hodnotou ani zdaleka nepřibližují tomu, jak cenný je nález souboru jedenácti naprosto zachovalých středověkých sklepů.

Podle Tomasze Cymbalaka z Národního památkového ústavu, je jejich hodnota naprosto nevyčíslitelná.

"My jsme předpokládali, že tam sklepy budou. Obrovským překvapením ale bylo to, že jsou v původním stavu. Dalo by se říct, že kdybyste dnes nad nimi chtěli postavit dům, tak by to byla jedna propojená budova, která by se dala využívat," říká Cymbalak.

Nežila tam chudina

Na místě se našlo i mnoho dalších architektonických prvků, které dokládají stavební proměnu místa.

Podle Michala Rykla, který dělá stavebně historický průzkum, sklepení po celá dlouhá staletí sloužila jen ke skladování.

"My o prvních obyvatelích vlastně nevíme. Ale jsou to domy na širokých parcelách a lze předpokládat, že při hlavní trase to byli lidi z vyšších nebo alespoň středních vrstev. Rozhodně to nebyla chudina," domnívá se Rykl.

Naděžda Hávová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme