Írán potvrdil rozsudky smrti nad účastníky povolebních protestů

Íránský revoluční soud vynesl už tři rozsudky smrti nad účastníky protivládních demonstrací, které zemi ochromily po červnových prezidentských volbách. S odvoláním na justiční zdroj to uvedla íránská agentura ISNA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí Íránci islám neodmítají

Mladí Íránci islám neodmítají | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Už první oznámený rozsudek smrti přitom v týdnu vyvolal silnou mezinárodní kritiku. Podle ochránců lidských práv íránský režim vynucuje přiznání opozičních aktivistů mučením a psychickým nátlakem.

O verdiktech informoval mluvčí ministerstva spravedlnosti Záhed Bašírí-Rád. Je to vůbec poprvé, kdy absolutní trest za letní násilné demonstrace potvrdil nějaký úřední zdroj. Před týdnem padl první takový rozsudek, ale informovala o něm pouze íránská média.

Zatím je známé jméno jenom jednoho odsouzeného, kterému hrozí poprava, a to je Mohammad Rezá Alí-Zamání. Ten se přiznal, že se v sousedním Iráku scházel s americkými agenty, informoval je o situaci v Íránu a prý s nimi i plánoval útoky na íránské činitele.

Alí-Zamání patří k exilovému Výboru pro íránskou monarchii, který usiluje o svržení islámského režimu. Monarchisté potvrdili tuto jeho příslušnost. Tvrdí ale, že pouze pracoval pro jejich rádio a že na protestech se nepodílel.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme