Výsledek ruských komunálních voleb je zřejmě jasný

Rusové vybírají v komunálních volbách své zástupce na radnicích. O vůdčích postech na místních zastupitelstvích rozhodují voliči v 76 regionech. Nejvíc pozornosti přitom poutají volby v hlavním městě Moskvě. I tam se předpokládá jasné vítězství vládního Jednotného Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Hlavním favoritem boje o křeslo šéfa moskevské radnice je dosavadní starosta ruského hlavního města Jurij Lužkov, který stojí v čele moskevského zastupitelstva posledních osmnáct let.

Opozice v Moskvě viní městské úřady z nefér přístupu - její kandidáti si stěžují, že jim provládní úředníci zablokovali přístup do médií i možnost oslovit voliče během předvolební kampaně.

Kritikové poukazují na to, že ve městě jsou vidět předvolební plakáty pouze jediné strany - vládního Jednotného Ruska. 62 procent obyvatel ruského hlavního města má podle průzkumů veřejného mínění za to, že hlasování je pouhou ,imitací voleb'.

Do volebního boje v Moskvě se zaregistrovalo celkem šest politických stran, vedle vládního Jednotného Ruska mají reálnou šanci uspět ještě opoziční komunisté a nacionalisté z Liberálně-demokratické strany Vladimira Žirinovského. Jednotné Rusko získá pravděpodobně nadpoloviční většinu hlasů.

V celé Ruské federaci - od Kamčatky po Kaliningrad - může k urnám přijít téměř třicet milionů voličů, to je víc než čtvrtina ruské populace.

Lenka Kabrhelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme