Tchajwan si připomněl šedesát let existence, ale bez oslav

Ostrov Tchajwan prosazuje už šedesát let nezávislost na pevninské Číně, výročí své samostatnosti ale neslavil. Důvodem jsou ničivé následky nedávného tajfunu Morakot, při kterém zahynulo nejméně 619 lidí. Majetkové ztráty dosáhly 3,3 miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ulicích Tchaj-peje

V ulicích Tchaj-peje | Foto: Robert Mikoláš

Jedinou připomínkou svátku tzv. dvou desítek, tedy dne vzniku Čínské republiky, jak se ostrov oficiálně stále nazývá, byl televizní projev prezidenta Ma Jing-ťioua.

Jak prohlásil u příležitosti 60. výročí vzniku své země, bude pokračovat v politice sbližování s Pekingem, přesto chce zachovat suverenitu ostrova. Je i pro udržení míru v Tchajwanské úžině, na druhé straně ale neobětuje svou bezpečnost.

Na Tchajwan totiž dál míří na jeden a půl tisíce čínských raket a Peking na vojenské přehlídce u příležitosti 60. výročí vzniku Čínské lidové republiky předvedl nový zbrojní arzenál, budovaný i kvůli připojení ostrova silou. Peking totiž stále považuje Tchajwan za svou odštěpeneckou provincii a odmítá uznat jeho nezávislost.

Robert Mikoláš, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme