Regionální volby v Rusku: Opozice mluví o zmanipulování

Třicet miliónů ruských voličů v neděli vybíralo své zástupce do regionálních zastupitelstev. Podle volební komise, která má ohlásit výsledky v pondělí ráno, se hlasování v sedmdesáti šesti regionech obešlo bez problémů. Opozice ale tvrdí, že v Moskvě zaregistrovala narušení volebního zákona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Volba moskevského zastupitelstva, které rozhoduje o rozpočtu ve výši čtyřiceti miliard dolarů, poutá největší pozornost. Do křesla starosty podle analytiků se vší pravděpodobností znovu usedne Jurij Lužkov, který stojí v čele ruské metropole posledních osmnáct let.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v létě sliboval konec téměř naprosté dominance vládní strany Jednotné Rusko v politickém systému země a nastartování konkurenčního boje.

Opozice ale tvrdí, že země v testu demokracie znovu propadla. Volby označuje za zmanipulované, úřady pak viní ze znemožňování volné politické soutěže, většina opozičních kandidátů do voleb nebyla zaregistrována.

Lenka Kabrhelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme