Rekordman Velké pardubické ukázal soupeřům záda

Když před rokem Josef Váňa skončil ve Velké pardubické České pojišťovny s Juventusem třetí, prohlásil: Já už se tady na to vyprdnu. Během roku si to ale rozmyslel a dobře udělal. Letošní 119. ročník proslulého dostihu Josef Váňa v sedle hnědého valacha Tiumena senzačně vyhrál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Váňa si jede pro titul

Josef Váňa si jede pro titul | Zdroj: ČTK

Legendu českého turfu Josefa Váňu postrčil ke startu v letošní Velké jeho syn.

,,Já bych to už možná nejel, nebýt malého Pepíka, který mi řekl, že s Well Dancerem bych neměl skončit nějakým sedmým místem na Albertovcích. Tak proto jsem se do toho pustil, " líčil v paddocku Váňa.

Svou roli ale sehrála také touha šestapadesátiletého žokeje a hlavní profesí trenéra ukázat všem, že na to stále má, že není nutné jezdit dostihy každý víkend. Pro Josefa Váňu byla Velká druhým v sezóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opět vyhrál Josef Váňa

,, Pro mě je práce trénovat koně a to, že se dovedu připravit, to je tím, že člověk trochu sportuje, nepije, nekouří. Myslím, že žokejové by mohli být i starší. Samozřejmě ne jako já, ale není podmínkou, aby mladí kluci brzo končili, když si dají dvakrát 'na kokos' a už je všechno bolí. "

Pro pardubický dostih se majitel tréninkového centra v Mlýncích na Karlovarsku vyhoupl do sedla osmiletého hnědého valacha Tiumena. Domluvil se tak s jeho majitelem Ivem Kellerem.

,, Nevěřili mu, ještě Bartoš povídal Sixteen: ,Podívej se na Tiumena, už ho neuvidíš.' A já mu říkal, že to tak nemusí  být a vidíte. Dopadlo to všechno jinak, ale je to sport, " říkal majitel Tiumena.

Sixteen až druhá

Sport je ale občas pro někoho krutý. Třeba Josef Bartoš se superfavoritkou Sixteen útočil na hattrick devítileté klisny ve Velké pardubické. Váňa Sixteen stejně jako Tiumena trénuje, Bartoš je žokejskou jedničkou jeho týmu. A najednou se svým šéfem prohrává.

,, Říkal jsem si: ,No to snad není možné, on nás tu snad všechny porazí.' Teď si asi vyslechneme ve stáji, že zas nic neumíme. Gratuluju mu, " říkal s úsměvem Josef Bartoš.

A bude mít Josef Váňa na výrazně mladší kolegy pichlavé poznámky?

,, Ne, ne, nebudu si z nich dělat srandu, protože se od nich v dnešní době už mám co učit. Jsou to už rutinovaní jezdci, hlavně Josef Bartoš, jeho jméno je známé po celé Evropě. Srandu si dělat nebudu, protože vím, jak je ten žokejský chleba tvrdý, " líčí vítěz.

Josefu Váňovi patří snad všechny rekordy nejstaršího a nejtěžšího dostihu v kontinentální Evropě. Jel ji třiadvacetkrát, šestkrát triumfoval jako žokej, sedmkrát jako trenér. Nabízí se ještě jedno maximum - nejstaršímu vítězi, Vladimíru Heinovskému, bylo v roce 1951 59 let.

,, No to je coby dup, " směje se Josef Váňa, kterému už jako šestinásobnému šampiónovi Velké pardubické bude za osm dnů 57 let.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme