Roztržka mezi Izraelem a Tureckem se dál prohlubuje

Namísto zahájení společného cvičení Severoatlantické aliance a Izraele se dále prohlubuje roztržka mezi hostitelským Tureckem a židovským státem. Ankara totiž na chystaných manévrech odmítla tradiční účast Izraelců a na protest se pak stáhly i západní státy a cvičení bylo úplně zrušeno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Severoatlantické aliance (NATO)

Logo Severoatlantické aliance (NATO) | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Izraelský tisk píše o odvetných opatřeních, které může jeruzalémská vláda proti svému tradičnímu tureckému spojenci uplatnit. Podle deníku The Jerusalem Post izraelská generalita dokonce zvažuje, že zruší chystaný prodej vyspělé vojenské techniky do Turecka za stovky miliónů dolarů. Zaznívají i hlasy, že Izrael by se měl proti novému přístupu Ankary rázně ohradit a nikoli diplomaticky mlčet.

Turecko je přitom pro Izrael důležitým partnerem - před dvěma lety přes něj například letěly izraelské bombardéry zničit rozestavěný reaktor na východě Sýrie.

Turecká vláda byla pod silným domácím tlakem, aby účast Izraelců na manévrech NATO odmítla. Turci totiž velmi citlivě vnímají nedávnou válku v Gaze, kdy právě izraelské letectvo zabilo stovky palestinských civilistů.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme