Lepší podmínky pro dělníky, kteří šijí naše oblečení

Většinu oblečení, které máte na sobě, ušily švadleny v továrnách vzdálených tisíce kilometrů od Česka. Pocházejí z Číny, Indie, Bagladéše nebo Mexika. V naprosté většině dostaly švadleny za vaši košili nebo kalhoty jen zlomek ceny, kterou jste vy za ně zaplatili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

móda

móda | Foto: Alexandr Pícha

Zlepšit podmínky v textilním průmyslu v zemích, ze kterých se dováží oblečení do Evropy, má za cíl mezinárodní kampaň Ušili to na nás!. Podle koordinátorky projektu Michaely Rychetské ze společnosti Fair Trade je nejhorší situace v takzvaných sweatshopech:

"Pracovní podmínky jsou neúnosné. V továrnách není dostatečné světlo, aby dělníci viděli na svou práci a nemají žádné pracovní pomůcky jako rukavice nebo roušky. Základním problémem je ale nízká mzda a nucené přesčasy, kdy dělníci, aniž by jim bylo za práci zaplaceno, pracují více než osm hodin denně."

Přehrát

00:00 / 00:00

O kampani Ušili to na nás! mluvila na Rádiu Česko koordinátorka projektu Michaela Rychetska ze společnosti Fair Trade.

Dělníci přitom v těchto podmínkách pracují jak na levném oblečení, tak i na nejluxusnějších svatebních šatech. "Například bangladéšští dělníci mají běžně měsíční mzdu zhruba 17 dolarů, což není ani tisíc korun," vyčísluje Rychetská.

I ona však připouští, že se situace někde pomalu mění, a to díky vzniku tzv. odborů. "Sjednocení dělníci často mají nějakého lídra, který má přehled, odvahu a schopnosti vystoupit. Navíc když jich je víc, je větší síla s tím něco dělat. Samotný dělník má malou šanci něco získat," vysvětluje koordinátorka projektu.

Co s tím můžeme udělat my?

Podle ní s touto situací můžeme udělat něco i my. Důležitá je informovanost a zájem o věc. "U výrobků s visačkou Fair Trade máme jistotu, že podmínky byly mnohem lepší než při výrobě v klasických továrnách. Rozhodně ale nedoporučuji přestat kupovat oblečení s vysačkou made in China nebo Bangladéš, protože tím bychom situaci v těchto zemích mohli spíše zhoršit," popisuje Rychetská.

Řešením je začít se zajímat o to, kde a za jakých podmínek bylo naše oblečení vyrobeno: "Když se dozvíme, že jsou to podmínky, které pro nás nejsou únosné, a že nechceme nosit oblečení, které vyrobili lidi pracující přes čas, bez odpočinku a neschopní tím uživit svoji rodinu, tak můžeme vyjádřit svou nespokojenost tím, že napíšeme dopis prodejci nebo přímo do dané továrny."

I přesto, že se informace o podmínkách ve výrobních továrnách získávají špatně, měli bychom se snažit je získat od našeho oblíbeného prodejce s oblečením.

"Jsou to právě prodejci, kteří vytvářejí tlak na továrny tím, že vyžadují neúměrné množství oblečení v krátkém čase, a tím pomáhají špatné podmínky vytvářet. Takže jsou to právě prodejci, kteří by vám měli dávat jistotu nebo alespoň odpověď," dodává Michaela Rychetská ze společnosti Fair Trade.

Rádio Česko, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme