Odstranění limitů pro těžbu uhlí otevírá jednání s vlastníky pozemků

O prolomení limitů pro těžbu hnědého uhlí rozhodnou obyvatelé ohrožených obcí na Mostecku. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, že bez souhlasu obyvatel Horního Jiřetína a Černic těžba na jejich pozemcích nezačne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský | Foto: Tomáš Adamec

Podle něj odstranění limitů pro těžbu uhlí teprve otevírá možnost jednání:

"Jestli se bude, či nebude těžit uhlí, o tom rozhodnou podle horního zákona dohody mezi tím, kdo chce uhlí těžit, a mezi tím, kdo má pozemky k dispozici. Dokud se nedohodnou, tak se těžit nebude. Není to o tom, že když se nařízení vlády zruší, začíná se těžit - uvolňuje se cesta k tomu, aby se dohodli."

Ministr průmyslu a obchodu Tošovský dnes představil energetickou koncepci pro Česku republiku do roku 2050. Zelenou by v ní měla dostat jaderná energie a také rozšířená těžba uhlí, které leží za limity stanovené vládou v roce 1991.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.
Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Helena Šulcová, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme