Představí se adepti na českého eurokomisaře

Kandidáti na případného nového eurokomisaře z České republiky se dnes setkají v Poslanecké sněmovně. Pozval je výbor pro evropské záležitosti dolní komory. Jeho členové si chtějí poslechnout představy jednotlivých kandidátů o jejich případném působení v bBruselské centrále Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

Na jednání výboru byl pozván současný eurokomisař Vladimír Špidla, kterého prosazuje ČSSD a ostatní kandidáti parlamentních stran - Alexandr Vondra, Vladimír Remek, Pavel Svoboda a Jan Švejnar.

Evropský výbor bude mít při výběru eurokomisaře poradní úlohu. Až vláda vybere konkrétní jméno, poslanci výboru se k němu ještě vyjádří. I proto se chtějí poslanci s názory jednotlivých kandidátů seznámit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci Anna Čurdová z ČSSD a Jan Bauer z ODS ve vysílání Rádia Česko o výběru českého eurokomisaře

"Nhápu to jako prostředek k prohloubení debaty, jakou Evropu Česká republika chce a od kandidátů bych chtěl slyšet jejich představu o fungování Evropské unie, kam by se EU měla v budoucnosti ubírat," řekl sociální demokrat Jan Hamáček.

"Jednotliví kandidáti mají rovné podmínky pro to se představit a obhájit základní myšlenkové teze, s kterými do toho jdou, ale rozhodování zůstává na vládě a na dohodě jednotlivých stran," uvedla předsedkyně výboru pro evropské záležitosti Kateřiny Jacques ze Strany zelených.

Místopředsedové výboru pro evropské záležitosti, Anna Čurdová z ČSSD a Jan Bauer z ODS poukázali ve vysílání Rádia Česko na pouhou poradní pozici jejich výboru. Potvrdili potřebu dohody politických sil na návrhu eurokomisaře, odmítli ale politické dohody typu eurokomisař za odstoupení ministra.

Igor Maňour, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme