Zámek Lázeň v Chudenicích bude opět patřit rodu Czernínů

Chátrající zámek Lázeň Chudenice na Klatovsku získá rod, který ho nechal vybudovat, rod Czernínů. Současný vlastník, společnost Plzeňský Prazdroj ho před časem nabídl Karlu Evženu Czernínovi a ten nabídku akceptoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Lázeň

Zámek Lázeň | Foto: Ivo Šašek

"Rozhodnutí bylo těžké, protože jak víte nemám restituci v Chudenicích a proto nemám ekonomické možnosti abych udržel takovou budovu. Akceptoval jsem ale nabídku, abych objekt zachránil," řekl Českému rozhlasu Czernín.

Empírový zámek tak bude po 62 letech opět v majetku rodu, který jej nechal postavit. Czernín, který vede s Českou republikou několik restitučních sporů, zámek získá jen za transakční náklady.

Podle mluvčího Plzeňského prazdroje Jiřího Marečka, společnost nechá opravit i dvě hospodářské budovy zničené pádem stromu, bývalou prádelnu a ovčín.

"Všechny práce, které jsme avizovali samozřejmě dokončíme, obě dvě budovy budou opraveny. V parku budeme vysazovat nový habr, protože blesk udeřil do starého stromu, který jsme pak nechali pokácet, čili i takovéto zdánlivé maličkosti provádíme," uvedl Mareček.

Zámek Lázeň je opravdovým skvostem západních Čech. Jako jediný se dochoval v čistě empírovém slohu a ročně se k němu podívá přinejmenším deset tisíc lidí. Dnes je v neutěšeném stavu. Prazdroj do něj kvůli restitučnímu sporu vkládal jen minimum prostředků.

Igor Maňour, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme