Palestinci už nevěří, že USA prosadí blízkovýchodní mír

Palestinské vedení ztrácí naději, že americký prezident Barack Obama dojedná mírové uspořádání na Blízkém východě. Vyplývá to z palestinského interního dokumentu, který se dostal do médií. Palestinci došli k závěru, že Obama zcela podlehl izraelskému tlaku. Nemůže prý tedy prosadit spravedlivé urovnání konfliktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nábulus

Nábulus | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Dokument tvrdí, že takzvaná "sionistická lobby" donutila Obamu zapomenout na jeho původní zásady. Obama zprvu tvrdil, že Izrael musí ukončit budování židovských osad na okupovaných územích, teď ale na tomto požadavku netrvá.

Obama neprosazuje už ani rozhovory o nejzásadnějších otázkách, jako jsou budoucí palestinsko-izraelské hranice nebo osud Jeruzaléma.

To, že se izraelské vládě Benjamina Netanjahua podařilo změnit priority Bílého domu, oceňuje izraelská pravice s uspokojením. Vůdkyně opozice Cipi Livniová ale za to v parlamentu premiéra tvrdě kritizovala. Jak řekla, podařilo se mu porazit Obamu a ponížit Palestince, ale Izraeli to prý k míru nijak nepomohlo.

Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme