Strakonice by chtěly při zimním úklidu chodníků využít nezaměstnané

14. říjen 2009

Takzvaná chodníková novela přidělává starosti obcím a městům. S blížící se zimou přemýšlejí, jak zajistit úklid chodníků, o který se dosud starali majitelé a obyvatelé přilehlých domů.

Většinou se města přiklánějí zatím k tomu, že vytipují nejdůležitější komunikace, které budou udržovat a budou spoléhat i na občany, že si v ostatních lokalitách uklidí tak jako dříve.

Jak řekl například starosta Strakonic Pavel Vondrys, město nemá dostatečné technické ani finanční kapacity: "Budeme apelovat na naše občany, aby chodníky před svými domy nadále udržovali, byť podle novely má zodpovědnost za celkový úklid na sobě město. Pokud by došlo k tomu, že chodníky nebude uklízet nikdo a vše zůstane na technických službách, tak by v první fázi byly uklizeny hlavní tahy, tam kde chodí nejvíce lidí."

Ve Strakonicích uvažují i variantě, že by při zimní údržbě chodníků využili nezaměstnaných, kteří se přehlásili do takzvané veřejné služby, která funguje od letošního roku.

"Spolupracujeme s úřadem práce. Průběžně se dá říci, že využíváme 15 až 20 lidí, kteří mají o službu zájem. Podílí se na veřejně prospěšných pracích. Na druhou stranu skupina 20 lidí nám v zimním období celkový problém nevyřeší. Na území města máme cca 300 kilometrů chodníků, všechny se nedají uklízet mechanizací. Uklízet je ručně není žádná legrace," dodal starosta Pavel Vondrys.

Spustit audio