Krize se frankfurtského veletrhu zřejmě výrazněji nedotkla

Digitalizace knižní branže a kontroverzní čestný host Čína - to jsou dva pilíře největšího knižního veletrhu na světě, který dnes ve Frankfurtu otevřel návštěvníkům své brány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frankfurtský knižní veletrh

Frankfurtský knižní veletrh | Zdroj: ČTK

Podobně jako loni, kdy bylo čestným hostem Turecko, má i letos přehlídka mimořádný politický náboj. Knihy se tak zřejmě nebudou jen předčítat, ale dost možná i létat vzduchem...

Často skloňovaným obratem bude ve Frankfurtu pochopitelně taky "hospodářská krize," i když soudě podle předběžných statistických údajů se letošního veletrhu nijak výrazněji nedotkla.

Noví účastníci a nová témata

"Na veletrhu je zastoupeno méně klasických nakladatelství. Dochází k situaci, kdy velcí vydavatelé beletristické literatury ,polykají' ty menší. Ale máme tu nové účastníky, kteří se chopili nových témat," uvádí ředitel frankfurtského veletrhu Jürgen Boos.

"Mám na mysli zástupce ,kreativního průmyslu', to znamená lidi z branže počítačových her nebo obecně osoby, které se klasický knižní obsah snaží nově obchodně využít."

Podle ředitele veletrhu tím pádem zůstal například počet vystavovatelů plus minus stejný. Takzvaná nová média ovlivňují i tradiční těžiště přehlídky, a sice obchodování s autorskými právy.

"Licenční obchod je dále na vzestupu; letos jsme zaznamenali znovu nárůst o deset procent. Dříve se udělovala práva v podstatě jen pro překlad do cizích jazyka, pro vázané knihy nebo pro kapesní vydání."

"Dnes se přidala filmová práva, práva k vývoji počítačových her s danou tématikou. Nakupují se dokonce i práva k využití jednotlivé postavy z určitého díla," vysvětluje Jürgen Boos.

Čestný host z Číny v centru zájmu

To všechno ale bude letos tak trochu na okraji mediálního zájmu. Všichni jsou zvědaví, co se "semele" kolem oficiálního čestného hosta přehlídky z Číny.

Předehru obstaral před několika týdny velmi bouřlivý průběh odborného semináře i skutečnost, že Peking nedovolil do Frankfurtu přijet minimálně dvěma režimu nepohodlným autorům.

Jürgen Boos slibuje, že přehlídka nebude jen čínskou ,Potěmkinovou vesnicí'.

"Chceme ukázat, že v Číně panuje cenzura, že tam neexistuje svoboda názoru a že jde o totalitní stát. Pořádáme až 300 doprovodných akcí, kdy nabídneme odlišný obrázek Číny, včetně čtení a diskusí s kritiky tamního režimu," uvádí ředitel veletrhu.

Boos ale přesto věří, že politický rozměr přehlídky nepřebije ten literárně kulturní.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme