V Africe se stal hitem pronájem zemědělské půdy

V jihoafrickém Johannesburgu se v těchto dnech dokončuje smlouva mezi Jihoafrickou republikou a Konžskou republikou o rozsáhlém pronájmu půdy. Jihoafričtí farmáři by díky smlouvě dostali možnost pronajmout si 10 milionů hektarů pozemků v Kongu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava na řece Kongo u Kisangani

Doprava na řece Kongo u Kisangani | Foto: flickr.com

Dohoda se teprve dolaďuje, ale už teď je jasné, že to bude jeden z nejrozsáhlejších pronájmů půdy na africkém kontinentu. Jihoafričtí farmáři získají přístup k milionům hektarů půdy, na kterých chtějí pěstovat kukuřici a sóju a chovat drůbež a dojnice.

Farmáři z jihu Afriky by si podle dohody mohli pronajmout půdu až na 105 let. Jenže o půdu v Kongu mají zájem i jiné země. Například Libye by chtěla na konžské půdě pěstovat víno a olivy.

Jihoafričanům vyrůstá v Africe i další konkurence, o zemědělskou půdu tam mají zájem i Itálie, Francie, Čína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pronájem nebo nákup zemědělské půdy v Africe se stal v poslední době hitem. Téma pro Martina Kloubka z Pražského institutu pro globální politiku na Rádiu Česko.

Pronájem nebo nákup zemědělské půdy se stal v poslední době hitem, zejména po potravinové krizi v loňském roce. Důvody, proč začaly některé země skupovat půdu v Africe, jsou podle Martina Kloubka z Pražského institutu pro globální politiku dva.

"Respektive se jedná o dva druhy zemí. Jde o země, které mají velmi malou produkci potravin a jsou závislé na jejich dovozu. To jsou například bohaté země v Perském zálivu. Vzhledem k vysoké ceně potravin, kterou jsme zaznamenali loni, začaly přemýšlet, jak by zajistily potravinovou nezávislost na globálních trzích," řekl Rádiu Česko Kloubek.

Pak jsou to podle něj země, které myslí strategicky z dlouhodobého hlediska do budoucna. "Jako například Čína, která je teď sice potravinově soběstačná, ale přemýšlí do budoucna, jak uživit 1 a půl miliardy obyvatel," uvedl.

Netransparentní kontrakty

Mezi nájemci jsou podle něj i finanční skupiny, pro které je to nový druh investice. " Z dlouhodobého hlediska je to jistá a výnosná investice. Ne tolik, jako spekulativní kapitál. Ale je to do značné míry také dost nebezpečné, protože není záruka, co se s půdou bude dělat - jak ji použijí, jestli vůbec bude sloužit k produkci potravin," řekl Kloubek.

Podle něj je při uzavírání kontraktu potřeba náležitě ošetřit, aby se nájemci k půdě nechovali macešsky. Třeba aby v oblastech s nedostatkem vláhy, nepěstovali plodiny náročné na vodu, nebo aby nepoužívali hnojivo, které by poškodilo prostředí. "Je také důležité, aby byly brány v potaz zájmy místních obyvatel a ekologické otázky," dodal.

Kontrakty jsou ale podle něj často velmi netransparentní a dochází k vzpourám místních obyvatel. "Například na začátku roku byly velké vzpoury na Madagaskaru, které vedly až k pádu vlády. Jihokorejská firma Daewoo si tam chtěla pronajmout více než milion ha půdy, ale k výrově biopaliv, takže místní obyvatelé z toho nic neměli," přiblížil Kloubek.

Proto se pronájmem půdy začala zabývat i OSN. "Přijala opatření a doporučení, jak by pronájem měl probíhat, jak by to mělo být ošetřeno. Dokonce se začala snažit o nějaká mezinárodní pravidla," uvedl Kloubek pro Rádio Česko.

Ondřej Černý, Dana Votýpková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme