Plzeňští ,rychlostudenti' mohou přijít o titul

Kauza právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni pokračuje. Ministerstvo školství oznámilo, že podá trestní oznámení a očekává, že vyšetřovatelé prověří pochybné udělování titulů. K zahájení přezkumných řízení také vyzvalo rektora Západočeské univerzity Josefa Průšu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni - logo

Západočeská univerzita v Plzni - logo | Foto: Západočeská univerzita

Ministerstvo zároveň nedovolilo zveřejnění jmen lidí, kteří fakultu absolvovali neobvykle rychle. Důvodem je obava z porušení zákona o ochraně osobních údajů. Seznam přitom měl zprůhlednit dění na fakultě. Pověřený děkan školy Jiří Pospíšil ale už dřív upozornil, že jde o seznam všech, kteří titul získali, ne jen těch, kteří studovali nestandardně.

Podle analýz ministerstva by se na případy neoprávněně udělených vysokoškolských titulů neměla vztahovat žádná promlčecí lhůta a zároveň by mělo být možné je zpětně odebrat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Martiny Klímové z Českého rozhlasu Plzeň o situaci, ve které teď je rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša

Nemělo by tak platit, že kdo vysokoškolský titul jednou získal, tak o něj nemůže přijít. Pokud v některých případech vyjdou najevo pochybnosti o průběhu studia, tak ministerstvo může vydat osvědčení, na jehož základě diplom zruší a to od okamžiku jeho vydání.

Podle místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu a výzkum Michaeli Šojdrové (KDU-ČSL) by mohlo být řešením krizové situace omezení fakulty: "Myslím si, že by ministerstvo školství mělo v součinnosti z rektorem zvážit omezení rozhodovacích pravomocí fakulty. Rektor by převzal iniciativu, následně by byl zvolen nový akademický senát a byl by jmenován děkan zvenku. To si myslím, že je řešení, které by mělo vedení univerzity zvážit."

Omezení pravomocí fakulty není řešením

Podle Šojdrové jde o rychlé řešení, které zároveň znamená, že by na fakultu přišel člověk nezatížený místními kauzami. To ale odmítá rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša. Podle něj není toto řešení tak rychlé, jak naznačuje poslankyně:

"Ministerstvo musí vyjmenovat úkoly, ve kterých fakulta nekoná, pojmenovat je a požádat. Potom je tam lhůta třiceti dnů na odstranění problému, a teprve potom může ministerstvo rozhodnutí vydat."

Rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša slíbil, že na vyšetřování aféry na právnické fakultě bude spolupracovat a odmítl výzvy k odstoupení. Jeho odvolání si nepřejí ani studenti fakulty.

Řádná volba nového vedení plzeňské právnické fakulty by se podle rektora měla konat 6. listopadu a vedení univerzity doufá, že poté dojde k lepší spolupráci s fakultou.

Ondřej Černý, Martina Klímová, Václava Marešová, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme