Jan Železný na Bowlingové akademii

V Olomouci byla v pondělí oficiálně uznána mezinárodní federací „Bowlingová akademie". Profesionální centrum výchovy mládeže se tak stalo třetím podobným zařízením na světě. Kromě řady hostů si při této příležitosti zahrály bowling také osobnosti jiných sportovních odvětví. Tomáš Minarčík oslovil trojnásobného olympijského vítěze v hodu oštěpem Jana Železného. Ten sice bowling příliš často nehraje, ale i tak při něm prokázal svůj mimořádný pohybový talent. A také se dobře bavil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan  Železný

Jan Železný

Je to vynikající zábava pro lidi. Spousta lidí to hraje, ale zároveň když chcete něco dosáhnout na světě tak je to i tvrdá dřina. Pokud se chcete dostat na vrchol, tak musíte trénovat stejně tvrdě jako ostatní sportovci.  

Když to zjednoduším, tak ten pohyb není až zas tak rozdílný. Tou koulí se hází poněkud jinak, ale vy jste házel oštěpem, to znamená, že až zas tak velký rozdíl tam nemusí být?

Našly by se věci, které jsou podobné a které jsou rozdílné. Tady jste přikrčeným sehnutý, u oštěpu musíte být v konci narovnaný. Sport vždy vychází z určité metodiky a koordinace, takže spousta věcí je dost podobná.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Sž rozhovor - Jan Železný.mp3

Vy jste samozřejmě nejlépe házel oštěpem, ale co jiné hody či vrhy ve Vašem životě? Myslím tím i jiné sporty ať už atletika nebo baseball?

Když jsem byl mladý, tak jsem uměl házet kladivem, skákal jsem trojskok, do výšky jsem skákal rád, tenis jsem si rád zahrál. Na sport jsem byl nadaný. Nejraději mám teď akce, kde se prolínají různé sporty. Mě sport vždy bavil a pokud je na profesionální úrovni tak je jedno, jestli je to malý nebo velký sport.  

Tady se Vás někteří ptali, zda se dá naučit bowling. Vy teď ale učíte házet oštěpem, to co nejlépe umíte, jak se Vám to daří?  

Ukáže čas, ale v letošním roce to nebylo vůbec špatné. Petr Fridrich byl druhý na Mistrovství Evropy do 22let. V letošním roce hodil jako jednadvacetiletý 84,96m což už je světová špička i mezi dospělými. Kariéru má před sebou. Já jsem přesvědčen o tom, že pokavad bude zdravý, tak na Olympiádě v Londýně bude mít medaili.

Často se hovoří o světových rekordech, jak dlouho vydrží. Co těch 98 a půl metru?

Určitě jednou padne, nikdy nevíte kdy. Záleží to na více okolnostech, jestli se objeví mimořádný talent a dotáhne to do konce, vyhnou se mu zdravotní problémy. Určitě je tady někdo, kdo má ty předpoklady aby překonal světový rekord. Jestli to bude ještě nějakou chvíli trvat, tak mně to vůbec nebude vadit. Kdybych říkal, že bych chtěl, aby ten světový rekord už někdo překonal, tak to bych lhal. Na druhou stranu chápu, že světový sport potřebuje ty změny, protože když se někde začínají překonávat světové rekordy tak je to pro ten sport jenom dobře.  

Hodíte si ještě někdy oštěpem, třeba jen tak pro radost?

Tak už moc ne, letos jsem to zkoušel jednou. Já jsem měl dvacetiletou vrcholovou kariéru, která byla strašně moc dlouhá, takže jsem potřeboval dlouhý časový období, kdy bych si odpočinul, ale mám pocit, že bych se k tomu měl začít vracet. Nemyslím přímo k tomu  házení ale začít trochu pracovat na svým těle.

Tomáš Minarčík, Pavel Vácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme