Sníh ochromil dopravu, tisíce lidí jsou bez proudu

Česko zasypal sníh. Problémy mají řidiči na silnicích, vlaky nabírají zpoždění. Tisíce domácností zůstaly bez elektřiny. V okresech Jeseník, Bruntál, Frýdek-Místek, Vsetín, Šumperk, Rychnov nad Kněžnou, Jablonec a Liberec energetici vyhlásili kalamitní stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnice v Beskydech jsou pod sněhem

Silnice v Beskydech jsou pod sněhem | Zdroj: ČTK

Na severní a střední Moravě je bez proudu až 30 tisíc odběrných míst. Elektřinu nemají například v části Vsetína. Bez elektřiny je téměř celé Vsetínsko. Velké výpadky jsou i na Jesenicku, Frýdecko-Místecku a Šumperku. Některé firmy proto poslaly své zaměstnance domů.

Podle starostky Vsetína Květoslavy Ottové napadlo na Hornovsacku a Hornolidecku za noc až půl metru nového sněhu a někde i více.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Vsetínsku napadlo půl metru sněhu, říká starostka Vsetína Květoslava Ottová

"Většina obcí je tam bez elektřiny už od včerejšího večera. K obnovení dodávek by mělo dojít dnes večer nebo až v průběhu zítřka. Hlavní silniční tahy jsou už teď sjízdné," řekla Ottová.

Silničáři a hasiči mají plné ruce práce hlavně s popadanými stromy, které nevydržely tíhu mokrého sněhu. Některé cesty proto museli úplně uzavřít. Podle mluvčího zlínského hasičského sboru Víta Fišara vyjížděli v noci jak dobrovolní, tak profesionální záchranáři k sedmdesáti případům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Vsetínsku mluvil na Rádiu Česko zpravodaj Roman Verner

Vážná situace je také v Jeseníkách na hlavní spojnici z Hanušovic do Čech směrem na Králíky. Průjezd je naprosto nemožný, polomy cestu úplně zablokovaly. Na místě jsou hasiči, ale práce na odklízení je velmi riskantní. Podle hasičů jde doslova o život. Stromy před nimi padají i teď.

Motoristé neprojedou přes Videlský kříž, Petrovy boudy u Zlatých Hor, Rejvíz nebo Přemyslov a Janoušov na Šumpersku. Uzavřená zůstává spojnice z Hanušovic do Králíků. Mimo provoz je i úsek mezi Jindřichovem a Pustými Žibřidovicemi a také Starým Městem a Velkým Vrbnem.

V Jablonci jsou bez tepla, v Krkonoších hrozí laviny

Sněžení komplikuje dopravu také na hlavním tahu z Liberce do Harrachova. Přes noc připadlo místy až půl metru nového sněhu. Některé silnice v Jizerských horách i Krkonoších zůstávají i přes snahu silničářů místy pod sněhem.

Nejhorší situace je na desetikilometrovém úseku mezi Jabloncem a Tanvaldem. Kvůli opravám na silnici se tady tvoří kolony, které ještě blokují uvízlí řidiči s letními pneumatikami nebo kamiony bez řetězů.

Rychlostní komunikace R35 mezi Libercem a Turnovem | Foto: ČTK

Místy až 30 centimetrů sněhu napadlo v Jablonci nad Nisou. Jabloneckou společnost, která dodává teplo a teplou vodu asi sedmdesáti procentům domácností, některým podnikům a také školám, postihl výpadek elektřiny.

Oprava potrvá několik hodin a tak školy omezují vyučování. Město je navíc špatně průjezdné, problémy mají i autobusy městské hromadné dopravy.

V Krkonoších, stejně jako v Jeseníkách vyhlásila Horská služba druhý stupeň lavinového nebezpečí. Tak časné vyhlášení nebezpečí záchranáři nepamatují. Turistům nedoporučují hřebenové túry a pohyb mimo značené trasy a ve volném terénu.

Vlaky nabírají zpoždění

Sněhová kalamita zastavila také řadu vlaků hlavně na severu Čech a severovýchodě Moravy. Na některých tratích leží sníh nebo polámané stromy. Vlaky nabírají zpoždění především v horských oblastech.

"Týká se to podhorských a horských oblastí, počínaje Jizerskými horami, přes Orlické hory a Kralický Sněžník až do Jeseníků. Podrobnosti se cestující dozví na informační lince 840 112 113 nebo na internetových stránkách Českých drah," řekl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlaky mají zpoždění, konstatuje Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah

Nejhorší situace je na Jesenicku a Trutnovsku, kde do kolejiště popadaly desítky stromů a větví. Komplikace řeší železničáři také na nejméně třech tratích na Pardubicku, pěti tratích v Olomouckém kraji a na Zlínsku.

Problémy mají kvůli přívalům sněhu i některé spoje mířící na Slovensko. Například vlaky do Žiliny jezdí odklonem přes Ostravu. V některých místech se dráhy snaží zavést náhradní autobusovou dopravu. Ne všude je to ale kvůli sněhu možné.

V Polsku umrzli tři lidé, v Rakousku se lyžuje

Se zimním počasím bojují také sousední země. V Polsku kvůli chladnému počasí umrzli nejméně tři lidé. Více než půl milionu obyvatel muselo přežít noc bez elektrického proudu. Vedení přetrhaly popadané stromy, které nevydržely nápor těžkého, mokrého sněhu.

Kvůli zvednutým hladinám řek na severu Polska byly evakuovány stovky rodin. Záchranáři museli během jediného dne řešit po celé zemi téměř pět tisíc problémů. Lidé nejčastěji hlásili popadané vedení, pokácené stromy a poškozené střechy domů.

Na Slovensku sníh, déšť a silný vítr zkomplikoval dopravu. Kvůli počasí byl pro nákladní dopravu uzavřen hraniční přechod s Českem Svrčinovec. Na středním Slovensku měly tisíce lidí problémy s dodávkami elektřiny.

V Rakousku zahájili provoz některé sjezdovky v lyžařském středisku Planai. Sjezdaři budou moci lyžovat ještě za letní ceny.

Počasí není normální

Klimatolog Jan Pretl nepovažuje současné počasí za normální. "Říci ale, že takováto situace je důsledkem změny klimatu, to určitě nejde."

Přehrát

00:00 / 00:00

Klimatolog Jan Pretl v Radiožurnálu

"Nicméně je pravda, že se změnou klimatického systému dochází i k rychlým změnám v cirkulaci atmosféry a tím i k rychlejším přechodům počasí během celého roku," řekl Pretl.

Igor Maňour, Petr Vavrouška, Andrea Švubová, Martin Pařízek, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Ivana Schoffelová, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme