15. 10.

15. říjen 2009

Infinite Quintet: Speak Slowly

Podzimní čas nás zahání do tepla našich domovů i dovnitř nás samých. Přináší melancholickou introspekci, krásu barev a počátek usínání přírody. Je vzácnou shodou, že podobné stavy a pocity navozuje výjimečně zdařilý a kompozičně i improvizačně vyzrálý debut jazzového souboru Infinite Quintet, který byl toto úterý pokřtěn v pražském klubu Jazzdock. A tak se toto album s názvem Speak Slowly báječně hodí i k dnešnímu odpoledni.

Viliam Béreš: Ghost Town

Jazzový soubor Infinite Quintet vznikl jako už mnohé mladé skupiny před ním na půdě jazzové Vyšší odborné školy při Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Kvintet už tři roky pěstuje vlastní repertoár i styl, přičemž většina jeho členů píše vlastní kompozice. Infinite Quintet tvoří saxofonista Petr Kalfus, trumpetista Miroslav Hloucal, pianista Viliam Béreš, kontrabasista Petr Dvorský a bubeník Martin Novák.

Viliam Béreš: Gaza

Miroslav Hloucal: Night Callin´

Popsat styl jazzové skupiny Infinite Quintet laikům není jednoduché, ale pro ty, kdo se moderním jazzem zabývají, zas nejde o žádný žánrový rébus. Jde o soudobou formu moderního jazzu, kde stejnou důležitost jako improvizace má kompoziční myšlení a také celková atmosféra, barva a nálada a akademicky vzdělaná koncepce. Infinite Quartet má stejnou krevní skupinu, jako napříkald skupiny Jaromíra Honzáka, trio Davida Dorůžky, Vertigo Quintet nebo Lanugo, abychom jmenovali jen některé exponenty současné jazzové scény. Nejbližšími vzory Infinite Quintet jsou prý hudebníci Terence Blanchard, Kenny Wheeler, Chris Potter, Michael Brecker, Avishai Cohen a další.

Miroslav Hloucal: Talk About This

Petr Kalfus: Gone So Fast

Pokud vás zaujala hudba Infinite Quintet z jeho debutového alba Speak Slowly a zajímá vás její živá podoba, není nic jednoduššího než navštívit jeden z koncertů turné skupiny, které proběhne v první půli prosince.

Miroslav Hloucal: Cup of Bb

Miroslav Hloucal: After Midnight

autor: Petra Svoboda
Spustit audio