16. 10.

15. říjen 2009

Tea - Dreams

Kytarista Franck Balloffet se narodil ve francouzském velkoměstě Lyonu, ve studentských letech hrával bluegrass i americký folk, a poté vycestoval do Los Angeles, kde studoval specielní školu pro kytaristy známou jako Guitar Institute. V Kalifornii už zůstal, hrál nejprve ve skupině saxofonisty Fidela Bateke, který předtím doprovázel legendárního nigerijského hudebníka Felu Kutiho. S africkými hudebníky, usazenými v Kalifornii spolupracoval i nadále. Oporou první skupiny, v níž byl kapelníkem a s níž čtyři roky vystupoval v losangeleských klubech, byl například basista Andre Manga, bývalý spoluhráč slavného kamerunského saxofonisty Manu Dibanga. Spolu s jihokalifornským bubeníkem a klávesovým hráčem Phil Bunchem. vytvořil Balloffet produkční team "Tea" s nímž vydal dvě alba. Poslední z nich, Dreams, vyšlo letos v létě, přináší hudbu rytmicky působivou, posluchačsky přátelskou, nikoli však mělkou. Tento druh kvalitního popu, který je ideální pro rozhlasové vysílání, se ve světové produkci bohužel stává ohroženým druhem.

Vibration

Envie

Desirable

Jedním z těch nejvíce prominentních hostů alba Dreams, které natočila dvojice Tea, je varhaník Brian Auger. Jeho jméno dobře znají všichni, kdo sledovali britskou progresivní scénu 60 a 70. let. Auger byl tehdy jedním z nejzajímavějších hudebníků Londýna, prošel řadou jazzových i bluesových kapel, v roce 1969 dokonce vystoupil v Bratislavě v tehdejším Československu se zpěvačkou Julie Driscoll - a my ho teď uslyšíme jako hosta sestavy Tea.

Bilobela Verite

Na album Dream přispělo několik zajímavých afrických hostů: například nigerijský hráč na perkuse, Remi Kabaka, který za sebou má koncertní turné s Rolling Stones i natáčení s Paulem McCartneym - a pokud v té následující nahrávce zachytíte zpěv a budete pátrat v jakémže je jazyce, tak vokály ve skladbě Ibiza obstaral Steve Ngondo z Konga, bývalý člen doprovodné skupiny slavného konžského zpěváka Tabu Le Rochereau.

Ibiza

Haunty

Dis Moi

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Franck Balloffet

Spustit audio