Před EK se demonstrovalo proti geneticky upraveným potravinám

"Nepovolte geneticky modifikovanou rýži na evropském trhu," zaznělo dnes před sídlem Evropské komise v Bruselu. Hnutí Greenpeace a několik farmářů tam přišlo žádat, aby komise odmítla registrovat další geneticky modifikované plodiny v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

aktivisté Greenpaece před sídlem EK

aktivisté Greenpaece před sídlem EK | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Komisařce pro zdraví odevzdali petici se 180 000 podpisy proti povolení uvést geneticky modifikovanou rýži firmy Bayer na evropský trh. Obávají se možných rizik plynoucích z geneteicky upravených plodin a přivezli s sebou i živoucí důkazy.

Pan Eduardo Campayo má farmu v Albacete ve středním Španělsku. Pěstuje na ní organické potraviny. Také mléko od jeho krav se prodává se značkou "bio". Pěstoval kukuřici, ale sklizeň mu před 3 lety kontaminovala zrna geneticky modifikované kukuřice. Jeho sousedé ji pitom nepěstují. Museli ji k němu zanést ptáci, nebo vítr.

Kvůli tomu ztratil zákazníky, ztratil pozici na trhu a kukuřici už dál nepěstuje. Ve Španělsku se už podle něj prakticky jiná než geneticky upravená kukuřice nedostane.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák informuje o demonstraci před sídlem EK

Stejného osudu se obává i farmář Peter Nillson ze Švédska. Kdyby se do jeho organicky pěstované kukuřice dostala geneticky modifikovaná, mohl by své ekohospodářství zavřít. Musel by si asi hledat jinou obživu.

Greenpeace nevidí v geneticky modifikovaných plodinách šanci na nasycení lidí v zemích, kde je potravin nedostatek. Bojí se narušení různorodosti ekosystému. Říká Marta Vetierová, která se v organizaci věnuje evropské politice povolování geneticky upravených rostlin.

Několik vědeckých studií dokázalo, že jediná dnes v Evropě povolená geneticky modifikovaná kukuřice má negativní vliv na biorozmanitost. Zasáhla motýly, vodní zdroje i půdu. Už tedy existují důkazy, že je nebezpečná pro životní prostředí.

Ochutnávka jako důkaz

To, že se lidstvo obejde bez geneticky modifikovaných plodin dokazovali aktivisté Greenpeace ochutnávkou - musím přiznat, že chutných přesnídávek z organických potravin.

Petici 180 tisíc lidí proti registraci geneticky upravené rýže firmy Bayer si přišla osobně převzít eurokomisařka pro zdraví Androulla Vassiliouová. Ujistila účastníky happeningu, že halvním cílem Komise je zajistit bezpečné potraviny pro obyvatele Evropy. Nad bezpečností poživatit bdí vědecká agentura v italské Parmě.

"Chápete ale, že pokud máme velmi jasné, nepochybné vědecké podklady o tom, že je nějaký výrobek bezpečný, nezbývá nám nic jiného, než jej povolit," uvedla eurokomisařka. Dodala ale, že kdykoli bude mít pochybnosti o nezávadnosti geneticky modifikovaných plodin, nebo dostane nové důkazy mluvící proti registraci takových produktů, bez váhání je nechá znovu vědecky přezkoumat.

"Vaši petici bereme velmi vážně," ujistila nakonec komisařka farmáře i aktivisty Greenpaece.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme