Husté sněžení zkomplikovalo život celého Česka

Nebývalý příval sněhu zasáhl sever republiky. Sněhová kalamita trápí Šumpersko, Ústeckoorlicko, Vsetínsko i Frýdecko-Místecko. Sníh provázený silným větrem trhá dráty vysokého napětí. Bez proudu se tak ocitají desítky tisíc domácností. Energetici se snaží poruchy opravit

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvý sníh v Jablonci nad Nisou (silnice na Prahu)

Čerstvý sníh v Jablonci nad Nisou (silnice na Prahu) | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Energetická kalamita platí na Liberecku a Jablonecku a v okresech Jeseník, Bruntál, Frýdek-Místek, Vsetín, Šumperk a Rychnov nad Kněžnou.

Silný vítr a sněžení komplikují i dopravu. Silničáři vyhlásili kalamitu na Vsetínsku a v Jeseníku. Tam nestíhají odklízet sníh z ulic. Plné ruce práce mají nejen silničáři, ale i hasiči a energetici také v Pardubickém kraji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v regionech zachytili v podvečer zpravodajové Českého rozhlasu

Problémy s teplem v Jablonci n. Nisou

Do bílé tmy se ve čtvrtek ponořily oblasti na severu Čech. Výpadky elektřiny vlivem vytrvalého sněžení ohrozily centrální vytápění domácností v Jablonci nad Nisou. Bez proudu se totiž ocitla jablonecká teplárenská společnost, která teplem a teplou vodou zásobuje téměř 70 procent domácností, některé podniky a školy.

Poslední závada byla v jablonecké teplárenské společnosti odstraněná ve čtvrtek kolem třetí hodiny odpoledne. Během dne šlo už o několikátý pokus spustit vytápění. Spolehlivé dodávky ale ani na nadcházející noc a den zaručené nejsou, protože závisí na elektřině. Situace ještě není úplně stabilní a silné sněžení neustává.

Čerstvý sníh v Jablonci nad Nisou (Dolní nám.) | Foto: Tomáš Kohout

Obdobně to vypadá i na východě republiky. V Jeseníku nestačí odklízet sníh z ulic města a platí tam kalamitní stav. Výpadky proudu a problémy v dopravě hlásí okresy v Beskydech. Silniční přechody se Slovenskem jsou nesjízdné pro kamiony.

Těžkosti jsou i na železnici

Sníh, vítr a spadlé stromy zastavily také řadu vlaků hlavně na severu Čech a severovýchodě Moravy. Aktuálně vlaky nejezdí na 14 regionálních tratích, na řadě míst bude provoz obnoven až v pátek.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na speciální stránce našeho webu.

V Krkonoších a Jeseníkách vyhlásila horská služba druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Pamětníci to v polovině října nepamatují nejméně 30 let.

Polsko hlásí už čtyři oběti zimního počasí. Přes sto tisíc lidí zůstává bez dodávek proudu a kalamitní situace je také na železnici.

Milan Kopp, Radana Schaeferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme