České otálení s Lisabonem může zpozdit novou exekutivu

Kvůli zpožďování přijetí Lisabonské reformní smlouvy v Česku možná bude mít EU novou Evropskou komisi až v březnu. Napsal to internetový deník EU Observer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

O nových eurokomisařích, včetně českého, by se mělo mluvit na vrcholné schůzce Unie na konci měsíce. Neexistence plně funkční unijní exekutivy by se mohla negativně promítnout třeba na schopnosti Unie čelit dopadům hospodářské krize.

Mandát současné komise Josého Barrosa končí 31.října. Kvůli českým průtahům s ratifikací Lisabonské smlouvy se stále neví, podle jakých pravidel se bude nový výkonným tým Unie tvořit.

Lídři sedmadvacítky by měli o komisařích a možná i stálém předsedovi Evropské rady mluvit na summitu 29.října. Závisí to ale na tom, jestli dá český prezident signál, že hodlá Lisabonskou smlouvu podepsat. Uvádí EU Observer. Poslanci Evropského parlamentu už dostali varování, aby se připravili na slyšení 26 komisařů při prosincovém zasedání. Pak by mohla nová komise vzniknout v polovině ledna.

Pokud ale na české rozhodnutí bude muset Unie čekat do prosince, může nová komise vzniknout až v polovině března. To může mít podle EU Observeru negativní dopad na připravenost Unie jednat o boji s klimatickými změnami, nebo na její schopnost čelit hospodářské recesi.

Pavel Novák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme