Nový retrovirus vyvolává rozpaky

16. říjen 2009

Retrovirus XMRV byl objevený teprve nedávno, ale už je podezříván z účasti na dvou zákeřných chorobách - rakovině prostaty a chronickém únavovém syndromu. V případě agresivních nádorů prostaty to ale s retrovirem není zcela jednoduché.

Počátkem září letošního roku publikovali američtí výzkumníci výsledky studie, podle kterých se retrovirus XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus) vyskytuje u 40 % pacientů s agresivní rakovinou prostaty. Postižení jím byli muži, u kterých genetická mutace zasáhla gen pro enzym ribonukleázu L. Ten se podílí na ničení virů a jeho výpadek se projevil vyšší vnímavostí vůči retrovirovým infekcím.

Nová studie ale ukázala, že retrovirus XMRV je zřejmě americký patriot. Vědci z Institutu Roberta Kocha hledali virus v 589 vzorcích nádorů prostaty, které odebrali pacientům žijícím v Německu. Zjistili, že ze studovaných mužů bylo 76 nositeli mutace v genu pro ribonukleázu L, ale u žádného z nich se nedala prokázat infekce retrovirem. Ve vzorcích nádorů vědci nenašli žádné kousky virových nukleových kyselin a v krvi mužů nebyly protilátky, které by vypovídaly o prodělané infekci. Autoři studie se proto domnívají, že souvislost mezi virem XRMV a rakovinou prostaty je zřejmě z nějakého důvodu geograficky omezená a bylo by záhodno znovu přezkoumat, jestli je virus skutečně schopný vyvolat nádorové onemocnění.

Výsledky studie zveřejnil časopis Retrovirology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.