Izrael chce od Německa rukopis slavného románu Franze Kafky

Izrael se na Německu domáhá vrácení rukopisu slavného pražského spisovatele Franze Kafky. Jde o světoznámý román Proces, jehož rukopis je teď v držení německého Literárního archivu v Marbachu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Franz Kafka - 1906

Franz Kafka - 1906 | Foto: Zenodot Verlagsgesellschaft mbH

Kafkův text prodala do Německa izraelská žena, která ho zdědila. Jeruzalémské úřady ale tvrdí, že písemnost židovského autora patří do izraelských sbírek. Prodejem rukopisu do zahraničí prý navíc byly porušeny zákony.

Kafkovu pozůstalost zdědil jeho přítel Max Brod. Namísto aby ji spálil, jak znělo Kafkovo přání, odvezl ji z Prahy do tehdejší Palestiny. Když Brod před 40 lety zemřel, připadly nesmírně cenné písemnosti jeho přítelkyni Esther Hoffeové.

Právě tak v 80. letech prodala rukopis Procesu do Německa asi za 2 milióny dolarů. Jak informuje deník Ha'arec, podle izraelské Národní knihovny je to prý "historická nespravedlnost".

Němci ale podle izraelské stany veškeré námitky odmítají. V Izraeli se teď ale vede spor o celý archiv Kafkových a Brodových písemností. Hoffeová totiž zemřela a její dcery odmítají pozůstalost po slavných pražských rodácích vydat státu.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme