Piloti ČSA nechtějí přistoupit na 45procentní snížení platů

Záchrana Českých aerolinií se komplikuje. Piloti odmítli čtyřiceti pěti procentní snížení platů, se kterým počítá restrukturalizační plán šéfa dozorčí rady Václava Nováka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

V rámci úsporných opatření jsou ochotni přistoupit na pokles mezd jen o 15 procent. Případné vyšší snížení platů chtějí piloti kompenzovat zaměstnaneckými akciemi.

Podle prezidenta odborové organizace CZ-ALPA Filipa Gaspara by stejně patnáctiprocentní snížení platů společně se snížením mezd ze začátku roku vedlo k celkovému poklesu ve výši 40 procent.

"Myslíme si, že je to velký ústupek. Je to úspora v řádu 700 milionů korun za rok. Je to vstřícný krok k tomu, aby byla firma zachráněna, a aby mohl být nastartován další rozvoj. My jsme připraveni na další jednání a myslíme si, že to je velký ústupek, který pomůže situaci," uvedl Gaspar.

Předseda dozorčí rady ČSA Václav Novák ale návrhy pilotů odmítá. I ministři financí a dopravy považují jimi prezentované snížení platů za příliš nízké, které neumožňuje realizovat restrukturalizační plán společnosti.

České aerolinie teď bojují o přežití, za letošní rok firmě hrozí až třímiliardová ztráta.

Tomáš Medek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme