Severní Korea na rozcestí

17. říjen 2009

Jednou ze zemí, kde jsou obyvatelé pronásledováni kvůli přesvědčení, je Severní Korea. Její režim se označuje často jako "stalinistický", ale někteří experti tvrdí, že v posledních letech činí nenápadné kroky směrem k ekonomickému uvolnění. Hlavní příčinou izolace a sankcí je ale tamní jaderný program. Země přitom potřebuje ještě v tomto roce skoro 2 miliony tun potravin.

Opakovat, že severokorejský režim je nevyzpytatelný, by bylo nošením dříví do lesa. Je ale otázka, zda uvnitř této záhadné země přece jenom nedochází k mírným změnám. Tamní vůdce Kim Čong-il by mohl být komiksovou postavičkou, kdyby nestál v čele obří mašinérie a jedné z největších armád v Asii. Co se ale odehrává v jeho hlavě - a v hlavách lidí kolem něj - to je otázka, kterou si dnes klade mnoho politických i jiných pozorovatelů.

V tomto týdnu přiletěl do Severní Koreje známý americký kazatel Franklin Graham. Dostal se tam soukromým letadlem v naději, že se setká přímo s Kim Čong-ilem. Připomeňme, že Franklin je synem Billyho Grahama, rovněž kazatele, který byl důvěrníkem několika amerických prezidentů a pokoušel se o uvolnění vztahů s některými státy. Začátkem 80. let ho dokonce pustili komunisté do někdejšího Československa. Dnes je jedním z náboženských symbolů Ameriky, kde ho zná skutečně každý.

Franklin Graham pokračuje ve snahách svého otce a vede humanitární organizaci nazvanou Samaritánova peněženka. V Číně na sebe upozornil okamžitou pomocí po zemětřesení v květnu loňského roku. Ostatně, Franklinova matka byla sice Američanka, ale narodila se v Číně, takže k této oblasti má pochopitelně mimořádný vztah. Čína má pro změnu vztah k Severní Koreji - je cosi jako její starší bratr.

Franklin Graham se s Kim Čong-ilem nakonec nesetkal, po šéfovi severokorejského národního shromáždění mu jenom poslal osobní dar a sešel se s ministrem zahraničí. Důvod není jasný, může to být i Kimův zdravotní stav, o kterém se v poslední době hodně spekuluje. Když se s ním nedávno setkal bývalý prezident Clinton, byl v jeho delegaci i lékař, který měl Kima nenápadně posoudit. Jak tedy hodnotit misi amerického kazatele, zatím není jasné. Jisté je jenom to, že Severní Korea nutně potřebuje humanitární pomoc - a k oficiálním ústupkům se zatím příliš nemá. Ani když přijede mírumilovný kazatel.

autor: Daniel Raus
Spustit audio