Experti OECD pochválili českou reformu vysokého školství

Reforma českých vysokých škol našla podporu u odborníků z OECD. Na dvoudenní mezinárodní konferenci pochválili její přípravu a podotkli, že pokud se podle ní změní systém univerzit, vzdělávání se v Česku podstatně zlepší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslava Kopicová

Miroslava Kopicová | Zdroj: ČTK

Komisaři na přípravě vysokoškolského zákona ocenili například návrh odloženého školného, jiný systém řízení univerzit a rozdělení škol na vzdělávací, výzkumné a profesně zaměřené.

"Podporujeme návrh na vytvoření základních studijních grantů, grantů na vzdělávání a stipendií, které se mají určovat podle toho, v jaké je student sociální situaci. Je nezbytné vytvořit komplexní systém studentské podpory," řekl Českému rozhlasu řekl zástupce OECD Thomas Weko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Experti OECD pochválili českou reformu vysokého školství

Dále doporučil, aby se do správních rad vysokých škol dostali i členové mimo univerzity, například lidé z byznysu. Podle Weka neohrozí akademickou svobodu, ale budou znamenat přínos pro zajištění větší veřejné podpory.

Také se mu líbí, že reforma počítá s tím, aby vyšší odborné školy mohly vydávat vysokoškolské tituly. "Máme však obavy, pokud jde o vyhlídky vyšších odborných škol. Podporujeme doporučení Bílé knihy, aby se staly nedílnou součástí terciárního systému vzdělávání a nabízely studentům krátké bakalářské programy," dodal Weko.

Ministryně se bude doporučením řídit

Ministryně školství Miroslava Kopicová chce nyní pracovat na návrhu zákona. Vládě ho hodlá předložit v dubnu příštího roku.

"Na zákoně o finanční podpoře studentů, to znamená zejména půjčkách pro studenty, budeme pracovat intenzivně. To další znamená, že já musím zajistit, aby reforma byla připravena ve variantách a projednána i s politickými stranami tak, aby se nezastavila, ať už bude u moci kterákoliv vláda," podotkla Kopicová.

Že je reforma nutná, ukázala podle ministryně i aféra na právnické fakultě v Plzni. Proto se podle Kopicové musí změnit vztah mezi autonomií vysokých škol a zodpovědností za veřejné peníze.

Martin Hromádka, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme