Česká republika chce Jordánsku prodat letouny L-159

Ministr obrany Martin Barták začíná třídenní sérii jednání v Jordánsku. Jedním z cílů jeho návštěvy je prodej českých cvičných bitevníků L-159, které vyrábí Aero Vodochody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výcvikový letoun L-159B

Výcvikový letoun L-159B | Foto: Aero Vodochody

Barták navazuje v jordánském Ammánu na jednání, která už začala na jaře. Jordánsko by mohlo koupit asi dvacet bitevníků L-159 a odminovací techniku.

"Král Abdulláh byl na návštěvě ČR, takže pokračujeme v započatém procesu, a to v oblasti výcviku, možnosti spolupráce ve vyzbrojovacích procesech. Nejvíce nás zajímá využití našich letounů L-159 jordánskou armádou," prozradil Barták Radiožurnálu.

Čeští vojáci budou cvičit i v Jordánsku

Barták jedná v Jordánsku i o tamní přímé české vojenské účasti. Podle ministerstva obrany by se čeští vojáci mohli zúčastnit například odminování území na jordánsko-syrské hranic, ale nejen to:

"Naši vojáci by měli cvičit v jordánském centru pro speciální síly. Pro českou armádu je to příležitost, jak trénovat v podmínkách, které se doma nedají simulovat," upřesnil Barták.

Odpoledne se ministr obrany setká s princem Feisalem, který má v království na starosti vyzbrojování jordánské armády.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme