Brusel je proti německému plánu na záchranu automobilky Opel

Německo musí změnit podmínky svého plánu na záchranu automobilky Opel. Berlínu to vzkázala Evropská komise. Problémovou automobilku převzala kanadská firma Magna a ruská banka Sberbank. Německá vláda jim slíbila úvěry ve výši 4 a půl miliardy eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna Opel v belgických Antverpách

továrna Opel v belgických Antverpách | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle Bruselu jsou ale podmínky dohody v rozporu s pravidly evropské sedmadvacítky. Komise to tvrdí na základě předběžného zkoumání případu.

Z předběžného šetření Komise se zdá, že Magna a její ruský partner byli za vítěze vybráni předem. Jednou z nevyřčených podmínek obchodu také zřejmě byl závazek, že co nejvíc pracovních míst Opelu musí zůstat v Německu.

Nový vlastník tak měl propouštět v jiných továrnách automobilky, které jsou v Británii, Belgii nebo Španělsku. Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová zdůraznila, že takový postup není v souladu s pravidly o státní pomoci.

Původní vlastník Opelu, americký General Motors, by měl podle ní dostat možnost znovu rozhodnout o tom, kdo Opel převezme. Berlín by se měl zavázat, že úvěry poskytne komukoliv, nejen předem vyvolenému favoritovi.

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme