Přátelé Miloše Zemana zakládají politickou stranu

Sdružení Přátelé Miloše Zemana zakládá novou politickou stranu v Česku - Stranu práv občanů. Asi ji povede bývalý premiér a expředseda ČSSD Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Vznik strany podpořily více než dvě třetiny členů a příznivců sdružení, kteří se v sobotu sešli v pražském Národním domě na Vinohradech.

Miloš Zeman vyloučil, že by za novou stranu kandidoval do Poslanecké sněmovny, ale na její předvolební kampani se podílet bude. Za úspěch by považoval, kdyby se dostali v jarních volbách nad pětiprocentní hranici.

Podle jeho názoru může nový politický subjekt zaujmout jak voliče sociální demokracie, kteří nesouhlasí se současným vedením strany, tak i voliče jiných stran a dosavadní nevoliče.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzniku nové strany mluvil politolog Roman Joch v Odpoledním Radiožurnálu

"A to z toho důvodu, že jim nabídne postup, kterým mohou být daleko aktivnější a nemusí chodit k volbám tak otrávení, pokud vůbec chodí, jako chodí dnes," řekl Zeman Radiožurnálu.

Registrace strany do konce roku

Přípravný výbor Strany práv občanů vytvoří pět bývalých ministrů Zemanovy vlády - exministr průmyslu Miroslav Grégr, zemědělství Jan Fencl, školství Eduard Zeman, kultury Milan Kužvart a dopravy Jaromír Schling.

K registraci nové politické strany je zapotřebí celkem 1000 podpisů, teď jich mají Zemanovi příznivci asi čtvrtinu. Zbytek chtějí získat do měsíce. Registrovat novou stranu plánují do konce roku.

Politolog: Zeman by měl kandidovat

Návrat Miloše Zemana na politickou scénu může znamenat velké ohrožení volebního úspěchu sociální demokracie a především Jiřího Paroubka. Myslí si to politolog Roman Joch. Jak upozornil ve vysílání Radiožurnálu, Zemanova reputace v ČSSD je ,zaslouženě dobrá'.

"Více méně Miloš Zeman byl ten, kdo posbíral drobné levicové straničky a vytvořil z nich silnou sociální demokracii, která se pod jeho vedením stala stranou číslo 1 v České republice, byla to vládní strana dvě volební období za sebou."

Podle Romana Jocha by ale nová strana měla ve volbách mnohem větší šance, pokud by se Zeman stal lídrem a postavil se do čela kandidátky. Nejlépe pak v kraji, kde bude kandidovat i Paroubek.

"Pak by byl velkou hrozbou pro Paroubka a možná by měl i šanci dostat se nad pět procent. Pokud ale Miloš Zeman kandidovat nebude, tak výsledek této strany bude velice malý," myslí si politolog Joch.

Marika Táborská, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme