Tisíce lidí jsou stále bez proudu, kalamita ale ustupuje

Po sněhové kalamitě z uplynulých dní bylo bez dodávek elektrického proudu v sobotu večer přibližně 7 tisíc zákazníků společnosti ČEZ. Ještě ráno jich přitom byly desetitisíce, v podvečer méně než 15 tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrikář opravuje vedení poškozené spadlým stromem.

Elektrikář opravuje vedení poškozené spadlým stromem. | Zdroj: ČTK

Situace se zlepšuje ve všech regionech, potvrdila večer mluvčí Českých energetických závodů Eva Nováková.

"Daří se nám obnovovat dodávky v severních i východních Čechách i na Moravě. Na obnovení dodávek elektřiny dále nepřetržitě pracují naši pracovníci, kterým pomáhají i poruchové čety z oblastí, které nebyly kalamitou zasaženy, a samozřejmě také zaměstnanci externích firem."

"Aktuálně je bez elektřiny v kalamitou postižených oblastech asi 7 tisíc zákazníků," řekla Nováková Radiožurnálu v sobotu po 21. hodině.

Některé silnice jsou stále uzavřené

Následky sněhové kalamity stále zaměstnávají energetiky, ale i silničáře na východě Čech. Například v Orlických horách dnes zůstaly po sněhové kalamitě uzavřeny ještě některé silnice. Cestáře trápí padající stromy a větve.

"Po jakémkoli odklízení dochází k dalšímu padání větví i celých stromů, takže těžko odhadovat další vývoj," popsal situaci dispečer rokytnických silničářů Petr Slezák.

Bez dodávek proudu zůstávají na východě Čech ještě stovky domácností. Na odstraňování následků kalamity tak budou silničáři i energetici pracovat zřejmě i následujících dnech.

Po vydatném sněžení v uplynulých dnech se situace začíná uklidňovat také v Moravskoslezském kraji. Energetikům se podařilo během soboty odstranit část poruch, elektřiny se tak během dne opět dočkalo více než 6000 odběratelů. Asi 4000 jich večer na obnovení dodávek ještě čekalo.

Situace se už uklidnila také na silnicích. Poslední uzavřený úsek silnice ve směru na Morávku na Frýdecko-Místecku by možná mohl být zprovozněn už v neděli. Tento úsek zůstává uzavřený kvůli možnému pádu stromů či větví, na nichž ještě leží sníh.

Mimo provoz ještě tři železniční tratě

Kvůli sněhové kalamitě zůstávají v České republice mimo provoz ještě tři železniční tratě, z toho dvě na Liberecku. Ještě dnes by se mohly vlaky vrátit i na trať Hanušovice - Dolní Lipka, která vede mezi Olomouckým a Pardubickým krajem.

Nejsložitější je situace na kolejích ze Smržovky do Josefova Dolu. Tam se provoz vrátí v neděli, možná až v pondělí. V pátek večer bylo kvůli kalamitě uzavřeno ještě osm tratí, na které popadaly stromy.

Ivana Šuláková, Marika Táborská, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme