Filmování v historickém centru Prahy bude mít jasná pravidla

Zájem zahraničních filmařů o Prahu rapidně klesl, česká metropole se jim totiž už nevyplácí. Navíc Česko nenabízí zahraničním produkcím finanční pobídky jako třeba Maďarsko nebo Rumunsko. Celé věci nepřidala ani absence jasných pravidel natáčení v historickém centru Prahy. Alespoň ta jsou teď na světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmová klapka

Filmová klapka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dohodu o nových pravidlech pro filmování v historickém centru Prahy považují filmaři mimo jiné za první krok k tomu, abychom cizí produkce přilákali zpět.

Na pravidlech se shodli zástupci města s Asociací producentů. Filmařům mají zajistit kvalitní servis. Místním obyvatelům a organizacím zase ochranu před nadměrnou zátěží, kterou natáčení v ulicích nese.

Co dohoda obsahuje

"Jsou to velmi přesná pravidla, jak se má filmový producent v dané lokalitě chovat, že musí dostatečně informovat danou lokalitu ,musí informovat o všech negativních dopadech, zároveň o kompenzacích, ať už jde o parkování či jiná omezení. Dále je zapotřebí informovat o přesném průběhu natáčení, a tak dále," vysvětluje starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma v Odpoledním Radiožurnálu mapovala redaktorka Zuzana Ptáčková

Filmařům pak město garantuje včasné vyřízení potřebných povolení. Ti by ale rádi ještě dosáhli zjednodušení administrativních formalit.

"Máme příklady jiných evropských metropolí, jako například Paříže, Londýna nebo Vídně, kde to řešení je ještě o hodně elegantnější než tady v Praze," říká Ludmila Claussová z kanceláře České filmové komory.

" Je to dáno tím, že tam mají producenti jedno místo, na které si přijdou i žádat o povolení filmovat po celém městě. To jedno místo potom žádosti podá dál na jednotlivé městské části a ten producent nakonec odejde s jedním papírem, nemusí obíhat tři, čtyři instance jako v Praze."

V jiných metropolích filmaři zaplatí méně

Novinkou je i jednotný poplatek do takzvaného bezpečnostního fondu města. Dříve byl dobrovolný a teď činí deset korun za metr čtvereční a den. Stejnou částku platí za zábor filmaři i ve formě místního poplatku a také Státní správě komunikací. I tady se nabízí srovnání se světem.

"U nás ten poplatek za lokaci pořád nějak vychází dráž než třeba v Berlíně nebo ve Vídni, podle toho, co vím. Ale není to těmi místními poplatky, je to všemi těmi ostatními věcmi, které se na to nabalí, jako je to, že producenti musí vyplatit obchodníky, zaplatit další jiné věci, které třeba v jiných zemích nejsou obvyklé," uvádí Claussová.

Mimochodem, obchodníkům platí filmaři dvoj až trojnásobek ušlého zisku. Ani to prý ale mnohým nestačí.

Čekání na finanční pobídky

Přesto se Ludmila Claussová domnívá, že to nejsou hlavní důvody odlivu zahraničních produkcí a že jejich návratu do České republiky mohou pomoci jedině finanční pobídky jako v jiných východních zemích.

"Jiné země okolo nás si všimly atraktivnosti filmového průmyslu i jeho ekonomického přínosu, začaly se o zakázky jakoby prát a zavedly různé formy pobídek. Bohužel několik let trvalo, než naše vláda zareagovala, nebo vlády, které jsme měli."

"Teď doufáme, že tato vláda, která by měla program pro podporu filmového průmyslu a ty pobídky projednávat, zareaguje tím správným způsobem a že opět budeme konkurenceschopní," dodává Ludmila Claussová.

V současné době je program pobídek připravený ministerstvem kultury. Kdy se dostane na pořad jednání vlády, je ale zatím ve hvězdách.

Marika Táborská, Zuzana Ptáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme