Češi v zimě opět vyrazí za exotikou. Na krizi se neohlížejí

Zatímco do Česka přišla znenadání zima, tisíce lidí se už teď těší, jak na ni vyzrají a aspoň na týden odletí na prosluněné zahraniční pláže. Cestovní kanceláře nabízejí přes zimu celkem asi 120 tisíc míst v zájezdech do exotických zemí. Jejich optimismus staví na předpokladu, že bohatší Češi si i přes ekonomickou krizi ani letos exotickou dovolenou neodepřou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pláži

Na pláži | Foto: Klára Stejskalová

Cestovní kanceláře si mnou ruce - chladné počasí v Česku jim přihrává klienty, kteří se chtějí i v zimní sezoně ohřát u teplých moří.

"Prodej je na obdobné úrovni jako minulý rok, největší zájem je o Thajsko a Dominikánskou republiku," potvrzuje zájem o cesty do exotických destinací Tomáš Brejcha z Čedoku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Skalický hovoril o prodeji exotických zájezdů v Odpoledním Radiožurnálu

"Exotické zájezdy na tom letos budou lépe než loni, ta poptávka celkově roste. Přes složitou hospodářskou situaci v České republice je tady čím dá tím více lidí, kteří investují peníze do dovolené v nějaké daleké destinaci," dodává jednatel Alexandrie Alexandr Pavlov.

Bohatší turisté krizi zatím pocítili

Tour operátoři věří, že jim sezona exotických zájezdů vynahradí slabší průběh letošní letní sezony.

"Byla určitě ve znamení poklesu trhu, zhruba o 15 procent, některé statistiky uvádějí i 20 procent, s tím, že je to samozřejmě hodně v segmentu těch klasicích dovolených k moři , rodiny s dětmi."

Bohatších turistů se ale ekonomická krize zatím netýká. "Klienti, kteří chtějí vyšší kategorie ubytování, si tu dovolenou dopřejí. Příliš nepřemýšlí nad tím, jestli by měli počkat nebo ne, prostě si chtějí užít sluníčka a moře, a cestují," dodává ředitel cestovní kanceláře Fischer Jiří Jelínek.

Ceny zůstaly na loňské úrovni

Nabídku zimních leteckých zájezdů za teplem proto cestovní kanceláře nesnížily, některé své katalogy ještě rozšířily.

"Většina klientů stále cestuje do exotických destinací nebo do Egypta především k moři. Objevují se ale nové trendy, jsou žádány kombinované zájezdy, to znamená s prvky poznávacích zájezdů."

Dalšími novinkami jsou Kostarika, ostrov Saint André v Karibiku, ale také plavby na luxusních lodích.

Ceny zájezdů zůstávají na loňské úrovni, a to díky slabšímu dolaru, kterým se platí ve většině exotických destinací, snížení cen letenek i větší ochotě hoteliérů zlevňovat ubytování.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme