Írán slibuje USA a Británii pomstu za útok na své generály

Írán hrozí Spojeným státům a Británii odvetou za nedělní krvavý útok na jihovýchodě země. Při sebevražedném atentátu na generály íránských revolučních gard zahynulo přes 30 lidí a další tři desítky utrpěly zranění. Velkou část tvořili civilisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

při atentátu zahynul i generál Núr Alí Šuštarí

při atentátu zahynul i generál Núr Alí Šuštarí | Zdroj: ČTK

Podle Teheránu jsou za masakrem teroristé podporovaní ze Západu.

Spojené státy už krveprolití v Íránu označily za teroristický útok. Prohlásily, že ho litují a hlavně, že s ním nemají nic společného.

Agentura Fárs ale citovala prohlášení revolučních gard, podle kterého mají pachatelé podporu Spojených států a jejich britských spojenců. V nepříliš vzdálené budoucnosti prý přijde íránská odveta.

Podle Teheránu masakr provedla organizace Džundolláh, která už má za sebou řadu teroristických akcí, útoků na ozbrojené síly i únosů, to vše s desítkami obětí.

Džundolláh bojuje proti íránskému režimu v jihovýchodní provincii Sístán va Balúčestán.

Podle některých západních zdrojů mají rebelové podporu tajných služeb nejen sousedního Pákistánu, ale i Spojených států, které se tak prý snaží oslabit íránské vedení.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme