Čínské firmy lákají do Česka evropské trhy a technologie

Stále více asijských firem investuje v České republice. Podle CzechInvestu, vládní agentury na podporu investic, se zvyšuje zájem také z čínské strany. Tamní společnosti častěji něž z jiných zemí hledají možnosti navázání spolupráce s českými podniky. Výhodou naší země je mimo jiné strategická poloha v centru Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocelárny Šou-kang, největší znečišťovatel ovzduší v metropoli

Ocelárny Šou-kang, největší znečišťovatel ovzduší v metropoli | Foto: Robert Mikoláš

Podle Jaromíra Černíka z agentury CzechInvest, který působí v Hongkongu, podporovat čínské aktivity v Česku je správné, protože čínské firmy mají přebytky peněz a jejich kapitál lze využít při provozním financování českých firem.

Česká republika čínské a asijské investory láká podle Černíka především snadným přístupem k jednotnému evropskému trhu, ale i tradicí ve strojírenských či leteckých oborech, výrobě automobilů. Číňané se snaží dostat na evropský trh pomocí místních partnerů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zájmu čínských investorů o Českou republiku hovořil na Rádiu Česko Jaromír Černík z agentury CzechInvest

"Zaznamenali jsme i zájem investovat i do Letiště Praha či kvalifikovat se do tendru o ČSA. Zájem mají čínští investoři i o výrobce textilní strojů jako spekulativní investici," vysvětlil Černík v rozhovoru pro Rádio Česko.

Obavy z plagiátů jsou na místě

Někteří čeští zaměstnanci a odboráři však projevují obavy, že čínští investoři by mohli koupit továrnu, okopírovat technologie, pak ji zavřít a vyrábět stejné produkty v Číně.

Tyto obavy jsou podle Černíka oprávněné. "Číňané se snaží dostat k technologiím, mají málo vlastního vývoje a výzkumu. Číňané ale mají dost peněz. Pokud si tedy česká firma myslí, že je na vrcholu a je ochotna ji prodat, je to věc nabídky a poptávky a my jim vyhovíme," uzavřel Černík.

Tomáš Pavlíček, Alena Adámková, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme