Producenti mléka dostanou miliony z EU

Producenti mléka dostanou z Evropské unie další pomoc. Ministři zemědělství farmářům na schůzce v Lucemburku přislíbili 280 miliónů eur, tedy víc než 7 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: prokaji.estranky.cz

Farmářům, kteří si dlouhodobě stěžují na vysoký pokles výkupních cen mléka, dá Unie tyto peníze z rozpočtu na příští rok. Většina zemí EU ale požadovala ještě o 20 miliónů eur víc.

Komisařka pro zemědělství Mariann Fischerové Boelové uvedla, že víc peněz už prostě nemá. S nadsázkou prohodila, že ji členské státy oškubaly do posledního pírka.

Český producent mléka dostane z Evropské unie necelých 50 tisíc korun. Podle farmářů je ale taková pomoc naprosto nedostatečná. Zemědělci podle svých zástupců nepožadují peníze, ale systémové změny. Myslí tím především snížení produkce mléka v Evropě. Pak by podle nich vzrostla jeho cena.

Náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák s takovým požadavkem nesouhlasí. I on ale tvrdí, že dnes schválená pomoc českému zemědělství moc nepomůže.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme