Objevy a události týdne č. 42

18. říjen 2009

Sorosoro zachraňuje jazyky, zkamenělý průvod sauropodů, vyrabovaný Afghánistán, gotické sklepy na Národní třídě, neznámý prstenec Saturnu.

Bývalý francouzský prezident Chirac představil nový projekt své nadace Jednat ve službách míru. Má název Sorosoro a měl by přispět k zachování jazykové rozmanitosti naší planety. Nadace bude zaznamenávat mizející jazyky a podporovat projekty na jejich záchranu. "Sorosoro" znamená v jazyce araki z tichomořského Vanuatu "dech, slovo" a nebo "jazyk". Jazykem araki dnes mluví už jen osm lidí.

U města Plagne ve východní Francii objevili amatérští badatelé 150 metrů dlouhou dinosauří stezku plnou zkamenělých stop. Před 150 miliony lety tu po břehu moře kráčelo stádo skutečných obrů, dlouhokrkých sauropodů, jejichž otisky mají v průměru od jednoho a půl do dvou metrů. Odborníci se teď chystají odkrýt další úseky stezky, aby zjistili, kolik dinosaurů skupinu tvořilo a kam asi kráčeli.

Za minulých šest let bylo v Británii zabaveno na 2000 historických artefaktů z vyrabovaných archeologických lokalit v Afghánistánu. Některé z nich jsou až 900 let staré. Starožitnosti byly vráceny zpět; staly se součástí sbírek obnoveného Národního muzea v afghánské metropoli Kábulu. Muzeum nedávno obdrželo i soubor osmi nožů a seker z doby bronzové, které se podařilo zadržet až ve Spojených státech.

Na staveništi nové multifunkční budovy na pražské Národní třídě se podařilo archeologům odkrýt staré gotické sklepy. Byl to nález očekávaný - jen se nečekalo, že sklepy budou v tak dobrém stavu. 11 sklepů s původní gotickou klenbou a dlážděním z období založení Nového Města, tedy ze 14. století, bude asi zachováno - na úkor plánovaných podzemních garáží. Hodnota památky přesvědčila i investora.

Planeta Saturn má ještě jeden dosud neznámý prstenec. Je nejvzdálenější z celé soustavy prstenců a zároveň i nejřidší. Tvoří jej směsice drobných ledových a prachových částeček, které obíhají kolem Saturnu po velmi šikmé orbitě, odkloněné o 27 stupňů od roviny hlavního Saturnova prstence. Běžná optická zařízení jej nevidí. Prstenec byl objeven náhodou až na snímcích infračerveného Spitzerova teleskopu.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 42/2009, 17. - 23. října.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio